Први пут у историји „Плејбоја“ — „зечица“ у хиџабу (фото)

© Flickr / Tamera Clark Плејбој
Плејбој - Sputnik Србија
Пратите нас
Октобарско издање најпознатијег магазина за мушкарце доноси причу о новинарки Нур Тагори, као примеру муслиманске скромности. Она је прва жена која је носила хиџаб на страницама магазина који је био позната по голотињи на дуплерици.

Тагоријева (22) ће бити потпуно одевена, будући да „Плејбој“ више не објављује фотографије голих жена, али њена одлука да дâ интервју изазвала је контроверзе, нарочито у муслиманској заједници.

Интервју је изашао у рубрици „Отпадник“ у којој се говори о мушкарцима и женама који су „ризиковали све, чак и своје животе, да би радили оно што воле“. Тагоријева, која је из Либије, нада се да ће једног дана бити прва жена у хиџабу која ће постати новинарски продуцент. „Плејбој“ је описује као „опасног активисту“.

Плејбојеве зечице - Sputnik Србија
„Плејбој“ без фотографија голих жена

„Знам да се у нашој заједници гледа на мене као да сам ишчашена и сматрају да ме медији експлоатишу. Говорили су ми: ’Знамо да је погрешно појављивати се у медијима и не желимо да те преваре‘. Али ја хоћу да испричам своју причу зато што је то важно и што заслужујемо правду“, рекла је она „Плејбоју“.

Многи су поздравили њену одлуку као храбру и одважну, одлуку која помаже повећању видљивости и преношењу искустава муслиманских жена новој публици. Муслиманска култура је све више инволвирана у мејнстрим политику и жене, чија је религиозна ношња видљива на сваком кораку, морају да подигну свој глас како би се чуо у јавној дебати.

Међутим, нису сви задовољни њеним иступом.

Главна и одговорна уредница женског муслиманског сајта „Алтмуслимах“ Асма Удин у колумни у „Вашингтон посту“ осудила је појављивање Тагори у часопису кога многи сматрају синонимом за „меку порнографију“.

Ким Кардашијан - Sputnik Србија
Ким Кардашијан је тајни агент (фото)

„Интервју ’Плејбоју‘ је корак предалеко. Он представља муслиманске жене, које наводно представља Тагоријева, не у њиховом окружењу, већ у ’Плејбојевом‘ и у том процесу изврће руглу етику и морал ислама које хиџаб представља“, написала је Удинова.

„Хиџаб, иако је исполитизован у различитим контекстима, у својој верској сржи је симбол чедности и везе са Богом. Као што је један познати исламски теолог објаснио, хиџаб је ’у суштини начин живота‘ који одражава светост приватности и приватног простора. Другим речима, то је одбацивање воајеризма чије је симбол управо ’Плејбој‘“, додала је она.

Наравно, основни принцип „Плејбојеве филозофије“ је супротстављање „религиозном сексуалном моралу“, приметила је Удинова, закључивши да се „Плејбој“ изругује хиџабу, представљајући га као „костим“ и део „фетш гардеробе“.

И друге муслиманке су изнеле сличне ставове изражавајући своје незадовољство у медијима попут „Индипендента“, „Хафингтон поста“, „Муслим вајба“ и другима. Неке су изразиле своје неслагање са избором Тагоријеве на друштвеним мрежама користећи хаштаг „#hoejabi“.

Тагоријеву, елоквентну и енергичну младу жену изгледа да критике нису много погодиле.

„Знате кад нешто осећате у свом срцу/стомаку и то пратите. И не знате зашто, али знате да ћете ускоро сазнати разлог. То је вера“, написала је Тагоријева на Твитеру.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала