- Sputnik Србија
ЖИВОТ
Занимљивости из земље и света

ГАЗ-21 „волга“: 60. годишњица руске аутомобилске легенде

Пратите нас
Историја легендарног руског аутомобила „волге“ отпочела је 10. октобра 1956. године: прва три произведена примерка аутомобила ГАЗ-21 сишла са су са производне линије „Горовског аутомобилног завода“. Укупно је произведено око 640.000 тих возила.

Успешна инжењерска решења за овај легендарни аутомобил подупире и његова доказана поузданост јер неки власници и даље возе овај аутомобил. 

Ово возило се сматра пробојем у Совјетској аутомобилској индустрији. ГАЗ-21 је први аутомобил у СССР-у са аутоматским мењачем, а уједно први на свету који је имао блок у потпуности израђен од алуминијума са измењивим хилзнама — омотачима клипова. Захваљујући овим и другим предностима, 1958. је добио Гран при на међународној изложби у Бриселу. После тог успеха, ГАЗ-21с се извозио у 75 земаља широм света, а сви су потврђивали висок квалитет возила.    

© Sputnik / Maximov / Уђи у базу фотографијаПутнички аутомобили „волга” на производној линији „Горовског аутомобилног завода“.
Путнички аутомобили „волга” на производној линији „Горовског аутомобилног завода“. - Sputnik Србија
1/16
Путнички аутомобили „волга” на производној линији „Горовског аутомобилног завода“.
© Sputnik / Ilya BogachevМодел ГАЗ-21 (модификација ГАЗ-21 „волга”) прве серије изложене у државном Војно-техничком музеју у селу Ивановски у Московској области.
Модел ГАЗ-21 - Sputnik Србија
2/16
Модел ГАЗ-21 (модификација ГАЗ-21 „волга”) прве серије изложене у државном Војно-техничком музеју у селу Ивановски у Московској области.
© Sputnik / Alexei Danichev / Уђи у базу фотографијаИзлагање на сајму старих аутомобила, одржаном уз подршку Московског музеја старинских аутомобила и колекционара старих аутомобила у Санкт Петербургу. ГАЗ-21 другог серијала, са хромираним јеленом на хауби.
ГАЗ-21 другог серијала, са хромираним јеленом на хауби. - Sputnik Србија
3/16
Излагање на сајму старих аутомобила, одржаном уз подршку Московског музеја старинских аутомобила и колекционара старих аутомобила у Санкт Петербургу. ГАЗ-21 другог серијала, са хромираним јеленом на хауби.
© Sputnik / Alexander Mokletsov / Уђи у базу фотографијаСовјетски пилоти-космонаут Владимир Комаров са ћерком Ирином полира свој трећи по реду ГАЗ-21.
Совјетски пилоти-космонаут Владимир Комаров са ћерком Ирином гланца свој трећи по реду ГАЗ-21. - Sputnik Србија
4/16
Совјетски пилоти-космонаут Владимир Комаров са ћерком Ирином полира свој трећи по реду ГАЗ-21.
© Sputnik / Anton Denisov / Уђи у базу фотографијаКабина и панел-плоча у аутомобилу ГАЗ-21 „волга” на 13. Галерији „Илија Сорокин”, изложби класичних аутомобила и антиквитета.
Кабина и панел-плоча у аутомобилу ГАЗ-21 „волга” на 13. Галерији „Илија Сорокин”, изложби класичних аутомобила и антиквитета. - Sputnik Србија
5/16
Кабина и панел-плоча у аутомобилу ГАЗ-21 „волга” на 13. Галерији „Илија Сорокин”, изложби класичних аутомобила и антиквитета.
© Sputnik / Dobrovolskiy / Уђи у базу фотографијаКараван средње класе ГАЗ-22 „волга”, произведен на основу ГАЗ-21.
Караван средње класе ГАЗ-22 „волга”, произведен на основу ГАЗ-21. - Sputnik Србија
6/16
Караван средње класе ГАЗ-22 „волга”, произведен на основу ГАЗ-21.
© Sputnik / Dronov / Уђи у базу фотографијаСтуденти медицине раде са амбулантним тимовима у граду Фрунзе током усавршавања. ГАЗ-22с су често користили као возило хитне помоћи.
Студенти медицине раде са амбулантним тимова уграду Фрунзе током усавршавања. ГАЗ-22с су често користили као возило хитне помоћи. - Sputnik Србија
7/16
Студенти медицине раде са амбулантним тимовима у граду Фрунзе током усавршавања. ГАЗ-22с су често користили као возило хитне помоћи.
© Фото : gaz23.comГАЗ-23 је такође произведен на бази ГАЗ-21 и може да убрза до 170 км/ч или више. У званичним поверљивим документима назван је аутомобилом велике брзине и возилом за пратњу, јер је то била моћнија верзија специјално дизајнираног аутомобила за КГБ и друге совјетске тајне службе.
ГАЗ-23 је такође произведена на бази ГАЗ-21 и може да убрза до 170 км/ч или више. - Sputnik Србија
8/16
ГАЗ-23 је такође произведен на бази ГАЗ-21 и може да убрза до 170 км/ч или више. У званичним поверљивим документима назван је аутомобилом велике брзине и возилом за пратњу, јер је то била моћнија верзија специјално дизајнираног аутомобила за КГБ и друге совјетске тајне службе.
© Sputnik / Уђи у базу фотографијаИнокентије Смотуновски као Деточкин поред аутомобила ГАЗ-21 током снимања филма „Чувај се аутомобила” (Береги́сь автомоби́ля).
Инокентије Смотуновски као Деточкин поред аутомобила ГАЗ-21 током снимања филма   „Чувај се аутомобила” (Береги́сь автомоби́ля). - Sputnik Србија
9/16
Инокентије Смотуновски као Деточкин поред аутомобила ГАЗ-21 током снимања филма „Чувај се аутомобила” (Береги́сь автомоби́ля).
© Sputnik / Ramil Sitdikov / Уђи у базу фотографијаГАЗ-21 из друге серије „волге” током Параде трамваја у Москви .
ГАЗ-21 из друге серије „волге” током Параде трамваја у Москви . - Sputnik Србија
10/16
ГАЗ-21 из друге серије „волге” током Параде трамваја у Москви .
© Sputnik / Yuryi Abramochkin / Уђи у базу фотографијаБриселска компанија Скалдија-Волга продаје у Белгији путничке аутомобиле произведене у СССР-у.
Brussels-based firm Scaldia-Volga sells Soviet-made passenger cars in Belgium. - Sputnik Србија
11/16
Бриселска компанија Скалдија-Волга продаје у Белгији путничке аутомобиле произведене у СССР-у.
© Sputnik / Oleg Ivanov / Уђи у базу фотографија„Волга” је популаран аутомобил и у Републици Гвинеји.
„Волга” је популаран аутомобил и у Републици Гвинеји. - Sputnik Србија
12/16
„Волга” је популаран аутомобил и у Републици Гвинеји.
© AP Photo / David GuttenfelderГАЗ-21 као такси у Авганистану, 2006. Ови аутомобили и даље се могу видети на тамошњим улицама, где су поново доказали своју поузданост.
ГАЗ-21 као такси у Авганистану, 2006. Ови аутомобили и даље се могу на тамошњим улицама, где су поново доказали своју поузданост. - Sputnik Србија
13/16
ГАЗ-21 као такси у Авганистану, 2006. Ови аутомобили и даље се могу видети на тамошњим улицама, где су поново доказали своју поузданост.
© Sputnik / Vladimir Rodionov / Уђи у базу фотографијаРуски председник Владимир Путин и тадашњи председник САД Џорџ Буш током вожње Путиновим аутомобилом ГАЗ-21 „волга” друге серије током њиховог састанка у Новом Огареву.
Руски председник Владимир Путин и тадашњи председник САД Џорџ Буш током вожње у Путиновим аутомобили ГАЗ-21 „волга” друге серије током њиховог састанка у Новом Огареву. - Sputnik Србија
14/16
Руски председник Владимир Путин и тадашњи председник САД Џорџ Буш током вожње Путиновим аутомобилом ГАЗ-21 „волга” друге серије током њиховог састанка у Новом Огареву.
© Sputnik / Alexei Danichev / Уђи у базу фотографијаГАЗ-21 „волга” аутомобил на сајму старих аутомобила у Санкт Петербургу.
ГАЗ-21 „волга” аутомобил на сајму старих аутомобила у Санкт Петербургу. - Sputnik Србија
15/16
ГАЗ-21 „волга” аутомобил на сајму старих аутомобила у Санкт Петербургу.
© Sputnik / Valeriy Melnikov / Уђи у базу фотографијаГАЗ-21 „волга” на Сајму олдтајмера у Москви.
ГАЗ-21 „волга” на Сајму олдтајмера у Москви. - Sputnik Србија
16/16
ГАЗ-21 „волга” на Сајму олдтајмера у Москви.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала