Могућ нови рат на Косову

© Sputnik / Илья Питалев / Уђи у базу фотографијаАлбанци на Косову са албанским заставима у Приштини
Албанци на Косову са албанским заставима у Приштини - Sputnik Србија
Пратите нас
Косово је на рубу хаоса, а у наредних четири-пет година могућ је нови рат на Балкану, преноси хрватски портал „Дневник“, наводећи да би спор могао да ескалира око дефинисања границе са Црном Гором, пошто опозиција у Приштини сматра да је споразум о демаркацији „издаја“.
Планина Чакор - Sputnik Србија
Црна Гора и Косово се боре за парче Србије

Нема ниједног граничара на ненасељеној планини Ругови на граници Косова и Црне Горе, само понеко стадо оваца на испаши, али би спор око дефинисања граничне линије између две земље могао гурне Косово у хаос, преноси хрватски портал, подсећајући да косовски парламент тек треба да ратификује тај споразум о демаркацији границе са Црном Гором.

Портал преноси наводе Франс преса да је, у време бивше Југославије, која се распала у ратовима ′90-их, граница између Косова и Црне Горе била унутрашња и да никада није била прецизно одређена. Истиче се да је споразум око граница кључан у косовском настојању да добије безвизни режим с ЕУ и за даљу интеграцију у европски блок, што је главни политички и привредни циљ.

Прецизира се да би 8.000 хектара борових шума, извора и пашњака требало да припадне Црној Гори. Земља је углавном у државном власништву, али се њоме традиционално користе косовски пастири. Један од њих је против споразума јер сматра да се „богати пашњаци и извори воде поклањају Црној Гори“.

У тексту се оцењује да се очекивало да ће ратификација споразума о граници проћи глатко, с обзиром на пријатељске везе које су успостављене након што је Подгорица признала косовску независност, упркос жестоком противљењу Београда, који и даље на Косово гледа као на своју јужну покрајину.

Подсећа се на насилне протесте, сузавац у косовском парламенту, а прошле суботе је група која се назива „Ругосавит“ упутила отворено писмо премијеру и посланицима у којем их упозорава да су против било какве ратификације која би водила у „предаји земље“.

Један од лидера „Самоопредељења“ Албин Курти тај споразум о граници назвао је „чином капитулације“ и „издајом“ и навео да је рат око границе с Црном Гором „вероватан… у наредних четири до пет година“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала