„Вашингтон пост“ раскринкао митове да се „Русија спрема за рат“

© Flickr / PROBossiМосква
Москва - Sputnik Србија
Пратите нас
Неке од акција Русије у последње време могле би да указују на то да се та земља припрема за рат са САД, али мало је вероватно да ствари заправо тако стоје, пише „Вашингтон пост“.
ПРО Патриот - Sputnik Србија
Русија и Кина формирају војни блок против америчког ПРО?

Последњих неколико дана било је извештаја о „бункерима и порцијама“, размештању оружја и оштрим изјавама политичара. Амерички лист анализирао је пет вести према којима се, наводно, може проценити да ли се Русија заиста припрема за рат.

У првој анализираној вести је писано о изградњи склоништа. Она би могла бити „патка“, наводи „Вашингтон пост“. Раније се у једном од московских округа појавило саопштење да станари зграде треба да дају по 500 рубаља за изградњу склоништа „у вези са погоршањем међународне ситуације“. Лист сматра да су таква саопштења вероватно дело превараната који желе да обману пензионере, али то „дефинитивно“ није припрема за рат.

У другој анализираној вести је писано о порцијама хлеба у случају рата у Санкт Петербургу. Раније су локалне власти потписале уредбу према којој ће сваки грађанин града добијати 300 грама хлеба дневно током 20 дана у случају рата, али то је највероватније „рекламни трик“, а не припрема за рат, истиче лист. У Русији су након појаве вести о порцијама хлеба одмах направљене паралеле о блокади Лењинграда у Другом светском рату.

Председник Русије Владимир Путин на форуму „Русија позива“ - Sputnik Србија
Путин: Уцена Русије никада неће проћи (видео)

У трећој анализираној вести је писано о ратоборним политичарима. Лист цитира речи лидера ЛДПР Владимира Жириновског да ће уколико бивша америчка државна секретарка Хилари Клинтон победи на председничким изборима у САД доћи до „нуклеарног рата“. Међутим, лист пише да се Жириновски налази „далеко од нуклеарног дугмета“.

У четвртој анализираној вести је писано о повећању војске. Тренутно у руске оружане снаге могу да се врате резервисти и ветерани. Са њима могу да се закључују полугодишњи уговори. Међутим и то „највероватније“ не значи припрему за рат, наводе новине. Та одредба ступа на снагу само у ванредним околностима, као што су „природне катастрофе или унутрашњи сукоби“. Међутим, постоји израз „одржавање или поновно успостављање мира и безбедности“. Не треба искључити да Русија разматра „копнену операцију у Сирији“, наводи се у чланку.

У петој анализираној вести је писано о размештању наоружања. Раније је Русије у Калињинградску област разместила мобилне ракетне системе „Искандер-М“. На тај начин ће се то наоружање налазити на самој граници са балтичким земљама. Међутим, и то „тешко“ да представља наговештај да се Русија спрема за рат. Москва је објаснила да војници усавршавају обуку, подсећа „Вашингтон пост“.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала