00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
ДОК АНЂЕЛИ СПАВАЈУ
16:00
60 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
17:00
30 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
21:00
30 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
07:00
30 мин
ОРБИТА КУЛТУРЕ
Кад ликови из романа одлуче да убију писца
16:00
120 мин
МИЉАНОВ КОРНЕР
Очекујем експлозију медаља у атлетици, Ивана није рекла последњу реч
20:00
60 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
Навали народе: Украјина на распродаји
21:30
30 мин
ЈучеДанас
На програму
Реемитери
Студио Б99,1 MHz, 100,8 MHz и 105,4 MHz
Радио Новости104,7 MHz FM
Остали реемитери

БиХ: Српска јела „протерана“ са јеловника ресторана заједничких институција

© Фото : Јутјубсарма
сарма - Sputnik Србија
Пратите нас
Срби који се повремено хране у ресторану заједничких институција БиХ негодују јер се на jеловнику све ређе могу наћи свињетина и специјалитети српске кухиње, док, како тврде, мени у ресторану обилује јелима босанске и турске кухиње.

„Сваки дан има једно или нема ниједно јело на свињском програму, а српске салате уопште нема, и то је тако већ годинама. Зато је мени пун специјалитета од јунетине, телетине и јагњетине, а називи јела су такви да преводилац треба да их растумачи, као на пример босанске клепе“, испричао је порталу „Независне“ један од службеника заједничких институција БиХ који не жели да му спомињемо име, али сматра или да јеловник треба да буде неутралан или да буду заступљена јела свих народа.

Терориста - Sputnik Србија
Исламски тероризам је дух из боце којег је пустио Запад

Менији из ресторана заједничких институција до којих смо дошли заиста показују да је на њима најмање јела српске кухиње. Српске салате уопште нема, док се свињетина може наћи само у траговима.

О Карађорђевој шницли, пршуту, роштиљу, сарми и сланини да и не говоримо, али зато с друге стране ту су босански лонац, босански чимбур, босанске клепе, кадун бутићи, ђулбаштија, сарајевска бошћа, јапрак сарма и разна друга јела углавном турске и оријенталне кухиње.

„Није тачно да нема свињетине. За српску салату не знам, али нема никаквог разлога да је не буде. Ако је нема, биће“, рекао нам је Синиша Перковић, заменик директора Службе за заједничке послове институција БиХ, у чијој се надлежности налази и ресторан.

Подсећамо, у парламенту БиХ пре неколико година вођена је жестока расправа у вези с јеловником у ресторану. Најгласнији у тој расправи био је тадашњи посланик СНСД-а Славко Јовичић Славуј и његов страначки колега Драго Калабић, који је у то вријеме био шеф Клуба посланика СНСД-а.

Њих двојица инсистирала су на томе да у јеловнику буде српска салата и више јела српске кухиње, посебно оних на бази свињетине, што је на крају и уврштено, али касније је то опет нестало.

„Није проблем у српској салати или јелима српске кухиње, већ у односу према Србима. Мени је само доказ мајоризације јер су то специфичне теме око којих се неке ствари преламају. На тим стварима треба инсистирати и тако смо и радили. Нисмо терали инат, већ нам је било смешно да неко протерује јела која су ту стотинама година“, рекао је јуче Калабић, додајући да на тим стварима треба инсистирати јер она много говоре о неким стварима и односима у БиХ.

Он каже да је пре био договор да се стално наручује српска салата, тако да су је на крају морали уврстити у мени.


Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала