Ђукановић о афери Дикић: Ко је и шта договарао у Москви

© REUTERS / STEVO VASILJEVICПремијер Црне Горе и лидер Демократске партије социјалиста Црне Горе Мило Ђукановић одговара на питања новинара након гласања.
Премијер Црне Горе и лидер Демократске партије социјалиста Црне Горе Мило Ђукановић одговара на питања новинара након гласања. - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Црногорски премијер Мило Ђукановић изјавио је данас да постоји снажна укљученост страног фактора када је у питању процес парламентарних избора у Црној Гори.

„Нису академици убили Ђинђића, него су послужили некоме. Е, сад смо дошли до тога коме су ови служили, па ћемо да видимо коме су још служили и с ким су још сарађивали, што тајно што јавно, што прећутно, што договорима у Београду, а што у Москви или на некој другој адреси са које још нема јасних сигнала. Али доћи ћемо до свега“, рекао је Ђукановић.

Лидер опозиционог Демократског фронта Андрија Мандић - Sputnik Србија
Како је црногорска опозиција протумачила Вучића

Истрага у Србији потврдила је све оно о чему је Демократска партија социјалиста говорила током предизборних кампања, уочи и на дан избора, рекао је црногорски премијер и додао да све податке које има Србија има и Црна Гора, те да је српски премијер Александар Вучић о томе рекао оно што оправдано у том тренутку.

„Нема никакве сумње, део истраге који је вођен на територији Србије је потврдио све о чему смо говорили и током предизборне кампање, уочи дан избора и на сам дан избора. Значи да имамо снажну инволвираност иностраног фактора када је у питању процес парламентарних избора у Црној Гори“, казао је Ђукановић црногорским новинарима.

Он је рекао да је потврђено да се одређени субјекти у кампањи служе нелегалним средствима, нелегалним новцем и методама које су ван свих прописа и правног система државе.

„Логично је да смо ми у Црној Гори могли да се бавимо извршиоцима, а у Србији су се бавили онима који су организовали, и делимично онима који су инспирисали и платили организаторе. Сада је октривена и друга карика, и идемо ка трећој“, казао је Ђукановић.

Бивши шеф Жандармерије Братислав Бата Дикић - Sputnik Србија
Дикић тврди: Сарадник полиције ми је подметнуо кључеве и телефон

Он је рекао да је тачно да до сада нема јасних доказа о укључености политичких структура.

„Али пре неки дан није било познато ни ко је учествовао у организацији у Србији, а сад јесте. За који дан ће можда бити још понешто познато. Јер било би заиста пука коинциденција да они који су дошли да заузму парламент и пуцају на народ, рачунају да ће неко непознат окупити неколико хиљада људи испред парламента, и да то нема никакве везе са оним што су лидери Демократског фронта најављивали позивајући народ да се окупи“, навео је Ђукановић.

Како је казао да ће бити потребно мало времена да се ствари потпуно правно утемеље и правосудно процесуирају.

„Немојте да журимо. Овај се процес се не завршава ни за дан, ни за два, ни за три“, рекао је Ђукановић, пренела је РТЦГ.

На питање да ли се осећа безбедно, он је рекао да не би дошао да обиђе завршену деоницу пута у Марковини да се не осећа тако.

Црногорска полиција - хапшење током изборног дана - Sputnik Србија
Да ли се, на радост Запада, остварила Милова „сапуница“

„Не треба ширити панику. У сваком времену и на сваком меридијану је било људи који су покушавали да поремете осећај правне сигурности грађана. Чешће су то радили криминалци и делови мафије, а понекад је то рађено и с политичким циљевима. Наравно, потрудићемо се да оне који покушавају да нам поремете правну сигурност сместимо на одговарајуће место, ко год да је“, навео је Ђукановић.

Он је казао да су криминалци увек у улози крајњег извршиоца.

„Нису академици убили Ђинђића, него су послужили некоме. Е, сад смо дошли до тога коме су ови служили, па ћемо да видимо коме су још служили и с ким су још сарађивали, што тајно, што јавно, што прећутно, што договорима у Београду, а што у Москви или на некој другој адреси са које још нема јасних сигнала. Али доћи ћемо до свега“, рекао је Ђукановић.

На питање како коментарише да је из медија сазнао о покушају државног удара и плановима за његово хапшење, он је рекао да је потпуно ирелевантно како је информисан о томе.

Беба Поповић - Sputnik Србија
Хапшење Дикића — Милов изборни спин из Бебине кухиње

„Тада сам то сазнао из медија, зато што је то било неколико сати након што је, по налогу специјалног државног тужиоца, полиција привела одређен број људи. Било је пречег посла у тих неколико сати него да информишу званичнике који су, уз то, актери политичког процеса. Не може се закаснити са информисањем, и потпуно је ирелевантно да ли сам информисан из медија или из државног органа, очигледно сам добро информисан“, нагласио је Ђукановић.

Он је сугерисао медијима да, уколико им је интерес да се „ова ствар“ расплете, не помажу криминалцима.

„Помажете им тиме што стално наводите јавност на погрешну тему. Потпуно је свеједно из ког сам извора то сазнао у недељу ујутру, основно је питање је ли то тачно. До јуче смо сумњали је ли то радио неко у Црној Гори да би помогао себи на изборима. Сви који су то говорили, намерно или ненамерно, помагачи су криминала и тероризма у Црној Гори“, поручио је Ђукановић.

Данас, како је казао, макар део њих, више у то верује, зато што је добио поруку с друге адресе, изван Црне Горе.

Конференција ДФ-а испред Скупштине Црне Горе - Sputnik Србија
ДФ: ДПС да се не игра ватром наредних дана (видео, фото)

„То није ништа ново, Црногорци су увек веровали другим адресама више него својим. Данас је већ мало мање неповерења. Али, макар с тим науком, из ових десетак дана, покушајте себи да помогнете да намерно или ненамерно не помажете онима који желе зло Црној Гори“, казао је Ђукановић приликом обиласка деонице пута Марковина—Ластва Чевска.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала