Јужна Кореја: „Женски Распућин“ у жижи политичког скандала

© AFP 2023 / JUNG YEON-JE Јужнокорејска председница у жижи скандала
Јужнокорејска председница у жижи скандала - Sputnik Србија
Пратите нас
Јужнокорејска председница Парк Геун Хје суочава се са позивима да поднесе оставку због оптужби да је блиској личној пријатељици дозволила да се меша у државна питања, а жена у жижи тог скандала нема функцију у власти, али има „распућиновски“ утицај на ставове и убеђења председнице, јавља данас АФП.

Тај, на тренутке бизарни скандал, у Јужној Кореји озбиљно је подрио јавни статус председнице Парк Геун Хје и њену способност да управља земљом, наводи француска агенција.

Севернокорејски лидер Ким Џонг Ун - Sputnik Србија
Јужна Кореја спрема специјалце за ликвидацију Ким Џонг Уна

„Женски Распућин“ је 60-годишња Чои Сун Сил, окружена забрињавајућом квази-верском мистиком, кћерка покојног Чои Тае Мина, монаха који се женио шест пута, имао неколико псеудонима и основао групу верског култа „Црква вечног живота“.

Чои Тае Мин се спријатељио са Парк Геун Хје још када је она била истраумирана после убиства своје мајке 1974. године, за коју је он тврдио да му се појављивала у сновима и тражила помоћ.

Парк Геун Хје је успоставила блиске односе и са Чоијевом ћерком Сун Сил, са којом је остала пријатељица и након Чоијеве смрти 1994, а бивши супруг Чо Сун Сил је био високи помоћник шефице Јужне Кореје до њене победе на председничким изборима 2012. године.

Чои Сун Сил је званично под истрагом да је своје везе са Парк Геун Хје злоупотребила како би присиљавала компаније, као што је „Самсунг“, да уплате позамашне донације, како медији наводе, двема непрофитним фондацијама, које је она основала, а које користи за своју личну добит.

Међутим, погубнија страна тог скандала је то што Чои Сун Сик, која никада није била ни на једној званичној функцији, изгледа има огроман утицај на доношење политичких одлука јужнокорејске председнице.

Амерички ПВО систем THAAD - Sputnik Србија
Кинези прете Америци и Јужној Кореји „одмаздом“

Документа из личног компјутера председничине пријатељице до којих је дошла телевизија ЈТБЦ показују да је Чои уређивала неке од кључних говора Парк Геун Хје и добијала поверљива документа, укључујући она која се односе на Јапан и Северну Кореју.

Неки медији тврде да Чои чак има сопствени круг помоћника који саветују председницу кога да именује на коју функцију, како да решава политичка питања, па чак и о томе шта ће да обуче.

Због тога скандала популарност јужнокорејске председнице је пала на рекордно низак ниво, иако се она јавно извинила због тога што је „забринула народ“.

Парк Геун Хје се одавно суочава са критикама због склоности да у доношењу одлука игнорише савете стручњака и да се окружи лојалистима.

Посланици, укључујући и неке у партији председнице, страхују да је она „под чинима верског култа“, чији је Чои Сун Силк нека врста шамана, након што је од оца преузела улогу саветника у стилу Распућина, док опозиција упозорава да је реч о „застрашујућој теократији“, закључује француска агенција.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала