Државни врх и хрватски генерали на ногама

© Tanjug / Зоран ЖестићПодизањем шаховнице на тврђави у Книну је почела централна прослава Дана победе и домовинске захвалности
Подизањем шаховнице на тврђави у Книну је почела централна прослава Дана победе и домовинске захвалности - Sputnik Србија
Пратите нас
Саборски заступници затражили су данас од председнице Колинде Грабар Китаровић да у понедељак у Орашју сазове седницу Савета за националну безбедност, након хапшења десет припадника бивше ХВО, осумњичених за ратни злочин над Србима у протеклом рату.

Будући да се хапшење десеторице хрватских држављана догодило два дана након прве званичне посете премијера Андреја Пленковића Сарајеву и Мостару, медији констатују да се он још није огласио поводом овог догађаја.

Колинда Грабар Китаровић, председница Хрватске - Sputnik Србија
Како ће Хрватска реаговати на претње ратом у Босни

Паузу у заседању Сабора како би се расправљало о хапшењу ХВО-оваца затражио заступник Моста независних листа Миро Буљ, који је иначе раније изјавио да се Хрвати у Орашју осећају сада као „ловина".

„Хапшењем држављана Хрватске у БиХ, који су бранили свој дом, потврђује се да су Хрватски бранитељи без заштите, ловина на отвореном ловишту. Ово је потпуни пораз криве политике хрватске дипломатије вођење од завршетка рата и оно најгоре — потврда нефункционисања безбедносних служби“, поновио је Буљ у Сабору.

„Државни врх и хрватски генерали су на ногама“, пише загребачки „Јутарњи лист“, који преноси речи генерала председника Хрватског генералског збора Пава Миљавца да је већ дуже време упозоравао да Сарајево припрема већи број оптужница, по његовом мишљењу, упитне основаности.

„Имали смо одређене информације, али смо се надали да неће доћи до тога. Сад се појавио документ да је Сарајево још 2014. послало у Загреб захтев за међународну правну помоћ у том случају, али је ствар стављена под тепих. Очито да ниша није учињено“, рекао је Миљавац.

Миљавац тврди да има информације о већем броју људи на списку за хапшење, али се нада да до тога ипак неће доћи.

Полиција БиХ - Sputnik Србија
У БиХ ухапшено 10 осумњичених за ратне злочине над Србима

Сматра да је основни проблем што су те оптужнице подигнуте на основу докумената из хрватских архива, који су слани у Сарајево без контроле.

„Нашим архивима вршљају разни агенти и узимају документе без селекције“, рекао је Миљавац за Јутарњи, прецизирајући да притом мисли на агенте из Сарајева.

На питање да ли иза тих оптужница стоји Сарајево или Бањалука, он каже: „Покреће их Сарајево на захтев Бањалуке“.

Миљавац очекује нова хапшења, али сматра да не треба дизати панику јер, као је рекао, очекује да ће сви који могу и имају утицај одрадити свој посао.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала