Запањујуће лепоте Либана

Пратите нас
Либан је изабрао новог председника у недељу, што треба да доведе до окончања политичке кризе која траје две и по године. Међутим, један аспект земље нема никакве везе са политиком — запањујуће лепоте разних знаменитости древне источне медитеранске републике.

Либан, или званично Либанска Република, јесте мала, претежно планинска држава на Блиском истоку, на источној обали Медитерана. Граничи се са Сиријом на северу и истоку и Израелом на југу. На застави Либана се налази дрво кедра зелене боје на белој позадини и две хоризонталне црвене линије, на врху и дну заставе.

 

© Sputnik / Ekaterina Chesnokova / Уђи у базу фотографијаЏамија Мухамеда ел Амина је сунитска џамија у центру либанске престонице. Камен-темељац је постављен у новембру 2002. године, а 2008. џамија је отворена. У 19. веку угао за молитву (завија), направљен је на овом месту и названа по шеику Абу Насру ел Џафи.
Запањујуће лепоте Либана - Sputnik Србија
1/15
Џамија Мухамеда ел Амина је сунитска џамија у центру либанске престонице. Камен-темељац је постављен у новембру 2002. године, а 2008. џамија је отворена. У 19. веку угао за молитву (завија), направљен је на овом месту и названа по шеику Абу Насру ел Џафи.
© Sputnik / Ekaterina ChesnokovaПоглед на грчки православни храм Светог Ђорђа на тргу Етуал у Бејруту. Ова тренутно најстарија црква је била знатно оштећена током цивилног рата, који је трајао од 1975. до 1990. године. Реновирана је 2003. како би се приказао њен богати ентеријер, а 2011. је у њој остворена крипта археолошког музеја. У петом веку, Анастасијско-романска византијска катедрала је изграђена на овом месту, али је касније уништена услед неколико великих земљотреса.
Запањујуће лепоте Либана - Sputnik Србија
2/15
Поглед на грчки православни храм Светог Ђорђа на тргу Етуал у Бејруту. Ова тренутно најстарија црква је била знатно оштећена током цивилног рата, који је трајао од 1975. до 1990. године. Реновирана је 2003. како би се приказао њен богати ентеријер, а 2011. је у њој остворена крипта археолошког музеја. У петом веку, Анастасијско-романска византијска катедрала је изграђена на овом месту, али је касније уништена услед неколико великих земљотреса.
© Sputnik / Ekaterina ChesnokovaДечак гледа кроз прозор куће у граду Сидону, трећем по величини граду у Либану. Постоје докази да је древни град Сидон насељен још давне 4000. године пре Христа, а можда и у доба неолита (6000-4000. пре Христа). У Постању, Сидон је био Хананов син и Нојев унук. Име је такође модерна арапска реч за рибарство. Поред својих туристичких атракција, Сидон је такође познат по својој луци и рибљој пијаци.
Запањујуће лепоте Либана - Sputnik Србија
3/15
Дечак гледа кроз прозор куће у граду Сидону, трећем по величини граду у Либану. Постоје докази да је древни град Сидон насељен још давне 4000. године пре Христа, а можда и у доба неолита (6000-4000. пре Христа). У Постању, Сидон је био Хананов син и Нојев унук. Име је такође модерна арапска реч за рибарство. Поред својих туристичких атракција, Сидон је такође познат по својој луци и рибљој пијаци.
© Sputnik / Ekaterina ChesnokovaЖена у џамији Мухамеда ел Амина у Бејруту. Унутрашњост сунитске џамије је створио либански уметник Харут Бастадијан.
Запањујуће лепоте Либана - Sputnik Србија
4/15
Жена у џамији Мухамеда ел Амина у Бејруту. Унутрашњост сунитске џамије је створио либански уметник Харут Бастадијан.
© Sputnik / Ekaterina ChesnokovaПоглед на џамију Мухамеда ел Амина, такође познату као „плава џамија”.
Запањујуће лепоте Либана - Sputnik Србија
5/15
Поглед на џамију Мухамеда ел Амина, такође познату као „плава џамија”.
© Sputnik / Ekaterina ChesnokovaДревне римске рушевине локалитета Хадикат ас Самаха (врт опроста) и срце модерног Бејрута. Локалитет је обележен зеленим линијама, где су се одигравале неке од најинтензивнијих борби током грађанског рата, делећи Бејрут на источни и западни део више од једне деценије.
Запањујуће лепоте Либана - Sputnik Србија
6/15
Древне римске рушевине локалитета Хадикат ас Самаха (врт опроста) и срце модерног Бејрута. Локалитет је обележен зеленим линијама, где су се одигравале неке од најинтензивнијих борби током грађанског рата, делећи Бејрут на источни и западни део више од једне деценије.
© Sputnik / Ekaterina Chesnokova / Уђи у базу фотографијаЈужни камен, такође познат и као „камен труднице”, јесте мегалитски камен који лежи у Балбеку (антички Хелиополис). Заједно са другим древним каменим блоком, то је један од највећих монолита икада произведен. Има неколико прича повезаних са његовим именом. Једна каже да је монолит назван по трудној жени, која је преварила људе Балбека тврдећи да може да помери џиновски камен, али да становници морају да је хране до порођаја. Други кажу да име одражава веровање да жена која додирне камен лако може да остане у другом стању.
Запањујуће лепоте Либана - Sputnik Србија
7/15
Јужни камен, такође познат и као „камен труднице”, јесте мегалитски камен који лежи у Балбеку (антички Хелиополис). Заједно са другим древним каменим блоком, то је један од највећих монолита икада произведен. Има неколико прича повезаних са његовим именом. Једна каже да је монолит назван по трудној жени, која је преварила људе Балбека тврдећи да може да помери џиновски камен, али да становници морају да је хране до порођаја. Други кажу да име одражава веровање да жена која додирне камен лако може да остане у другом стању.
© Sputnik / Ekaterina Chesnokova / Уђи у базу фотографијаПосетиоци у музеју комплекса храма древног либанског града Балбека.
Запањујуће лепоте Либана - Sputnik Србија
8/15
Посетиоци у музеју комплекса храма древног либанског града Балбека.
© Sputnik / Ekaterina Chesnokova / Уђи у базу фотографијаОстаци римских стубова у древном феничанском граду Тири. Комплекс је наводно био део палестре, древне грчке рвачке школе.
Запањујуће лепоте Либана - Sputnik Србија
9/15
Остаци римских стубова у древном феничанском граду Тири. Комплекс је наводно био део палестре, древне грчке рвачке школе.
© Sputnik / Ekaterina Chesnokova / Уђи у базу фотографијаОстаци Великог олтара и храма комплекса у Балбеку.
Запањујуће лепоте Либана - Sputnik Србија
10/15
Остаци Великог олтара и храма комплекса у Балбеку.
© Sputnik / Ekaterina Chesnokova / Уђи у базу фотографијаПлиткорељефне лавље главе, детаљ са крова Јупитеровог храма у комплексу храма у Балбеку. Град је 1984. године увршетен на листу светске културне баштине, а током хеленистичког периода био је познат као Хелиополис. Балбек се, са својим колосалним структурама, сматра једним од најлепших примера империјалне римске архитектуре.
Запањујуће лепоте Либана - Sputnik Србија
11/15
Плиткорељефне лавље главе, детаљ са крова Јупитеровог храма у комплексу храма у Балбеку. Град је 1984. године увршетен на листу светске културне баштине, а током хеленистичког периода био је познат као Хелиополис. Балбек се, са својим колосалним структурама, сматра једним од најлепших примера империјалне римске архитектуре.
© Sputnik / Ekaterina Chesnokova / Уђи у базу фотографијаПосетиоци Меркуровог храма у комплексу у Балбеку.
Запањујуће лепоте Либана - Sputnik Србија
12/15
Посетиоци Меркуровог храма у комплексу у Балбеку.
© Sputnik / Ekaterina Chesnokova / Уђи у базу фотографијаМеркуров храм у комплексу Балбека.
Запањујуће лепоте Либана - Sputnik Србија
13/15
Меркуров храм у комплексу Балбека.
© Sputnik / Ekaterina ChesnokovaКорнише, шеталиште у главном граду Либана.
Запањујуће лепоте Либана - Sputnik Србија
14/15
Корнише, шеталиште у главном граду Либана.
© Sputnik / Ekaterina Chesnokova / Уђи у базу фотографијаРушевине Великог суда у храму комплекса Балбека.
Запањујуће лепоте Либана - Sputnik Србија
15/15
Рушевине Великог суда у храму комплекса Балбека.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала