Скoт: Не очекујем да ће се политика САД према Балкану променити

© Tanjug / NEMANJA JOVANOVICАмбасадор САД у Србији Кајл Скот
Амбасадор САД у Србији Кајл Скот - Sputnik Србија
Пратите нас
Наша спољна политика је заснована на националном интересу и не мења се много од кандидата до кандидата, изјавио је амерички амбасадор Кајл Скот.

Амбасадор САД у Србији Кајл Скoт је изјавио за Танјуг да је „очигледно да су коментари да је Амбасада САД на било који начин умешана у нарушавање безбедности Србије били смешни од самог почетка, тако да је изјава премијера Александра Вучића само потврдила оно што је било очигледно“.

Александар Вучић и Кајл Скот. - Sputnik Србија
Вучић и Скот: Билатерални односи Србије и САД у успону

Скoт је тако одговорио на питање како коментарише то што је српски премијер отклонио сумњу да Амбасада САД има везе са последњим догађајима који се везују за претњу по безбедност премијера и његове породице. На то, међутим, што је Вучић у интервјуу за РТС споменуо и моменте који кваре слику о добрим односима Србије и САД, попут недоличног понашања маринаца, амбасадоровог појављивања у јавности са Лидијом Удовички и сличних ствари, Скoт је навео „да је што се тога тиче, то у реду, увек у односима има одређених питања“.

„Али, ја бих желео да фокусирам пажњу свих на чињенице о нашем односу, да подржавамо Србију и њен пут, подржавамо привредни раст у овој земљи, доводимо америчке инвеститоре овде, пружамо помоћ поготово најсиромашнијим деловима Србије да се тамо развије предузетништво и да се развију нови послови, наши односи на пољу безбедности су снажни и расту“, рекао је амбасадор САД.

Амерички војници - Sputnik Србија
Амерички маринци вређали српског премијера

Скoт је навео да су „то чињенице о нашем односу, а све остало је само таблоидни сензационализам“.

На питање о односу будуће председничке администрације са Србијом и регионом и о мањим разликама које постоје између демократске кандидаткиње Хилари Клинтон и републиканског кандидата Доналда Трампа у погледу спољне политике, Скoт је казао да је „тачно рећи да се велике промене у америчкој спољној политици не очекују ко год да победи“.

„То је традиција у Америци. Наша спољна политика је заснована на националном интересу и не мења се много од кандидата до кандидата. Питања која су покренута у кампањи, где се виде разлике међу кандидатима, то су области где бисмо могли да видимо неке промене у случају победе једног или другог кандидата“, навео је Скoт.

Републикански председнички кандидат Доналд Трамп говори на митингу у Ешвилу у Северној Каролини - Sputnik Србија
Трамп води у Пенсливанији, која важи за упориште Клинтонове

Он је додао да што се тиче Балкана ипак не очекује да ће се америчка политика променити. „Стабилност овог региона, наставак подршке евроатлантским интеграцијама земаља овог региона, фокус на помирењу, на демократској трансформацији, на економској реформи, то су све основна питања за америчку владу што се тиче овог региона и не очекујем да ће се променити ко год да победи вечерас“, рекао је Скoт.

На питање о томе што је током предизборне кампање у САД много помињан руски фактор, али не и односи са Кином, као и шта се може очекивати од нове администрације у односима са Пекингом, Скoт је навео да са Кином САД имају „један од највећих трговинских односа у свету“.

„Имамо пријатељски билатерални однос са Кином. Видећемо шта ће се десити када дође следећи председник, не могу да спекулишем о томе, али мислим да је кључно то што ће наш фокус на важност Азије као трговинског, економског, али и стратешког партнера остати исти“, навео је Скoт.

Хилари Клинтон подиже палац пре уласка у авион - Sputnik Србија
Незваничне прогнозе: Клинтонова води у Флориди, Охају и Невади

Он је за Танјуг казао и да је уживао вечерас на пријему „Изборна ноћ“ у београдском хотелу „Краун плаза“ посвећеном праћењу америчких председничких избора, који организују Амбасада САД у Србији и Центар за друштвени дијалог и регионалне иницијативе.

„Сјајно је вече, једва чекам да се пробудим сутра рано ујутру и видим коначне резултате“, казао је Скoт.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала