Давенпорт: Спреман сам да се вратим у Скупштину

© Tanjug / OKSANA TOSKICМајкл Давенпорт
Мајкл Давенпорт - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Шеф делегације Европске уније у Србији Мајкл Давенпорт изјавио је данас да је писмом обавестио председницу Парламента Мају Гојковић шта се десило у Скупштини Србије када је покушао да представи извештај Европске комисије о напретку Србије и да је у писму још навео да је спреман да се врати у скупштину на њен позив и саслуша посланике.

„Спреман сам увек за конкретан разговор и размену мишљења. Желимо да чујемо ставове посланика што се тиче извештаја. Поштујем улогу Парламента у свим аспектима живота, нарочито што се тиче европских интеграција“, рекао је Давенпорт гостујући на РТС.

Народна скупштина Републике Србије - Sputnik Србија
Српско „не“ енглеском „yes“

На замерке посланика да није било превода документа на српски језик и да након „брегзита“ није логично да Британац говори о напретку Србије у преговорима са ЕУ, он каже да је своје излагање спремио на српском језику, да јесте Британац, али да је и грађанин ЕУ.

„Британија је још увек чланица ЕУ са свим правима и обавезама. Настављам да обављам посао амбасадора ЕУ у Србији“, рекао је он.

Он је поновио да Парламент има битну улогу у свим процесима приступања Србије ЕУ, не само што се тиче усклађивања законодавства, већ и надзора над применом законодавства.

Он је подсетио да је Европска комисија усвојила пакет и стратегију за проширење, укључујући и извештај о напретку свих земаља кандидата, те да га је због тога Одбор за Европске интеграције позвао да присуствује седници и представи извештај у складу са праксом претходних година.

„Превод на српски језик захтева још неколико дана интензивног рада, одбор традиционално позива амбасадора да представи главне тачке из извештаја одмах након уручења премијеру. Био сам спреман и увек сам спреман за овакав разговор на позив председнице Скупштине. Наравно, морају да се успоставе услови за овакав разговор“, закључио је Давенпорт.

Давенпорт у четвртак није успео да представи Извештај ЕК Одбору за европске интеграције Скупштине Србије због противљења посланика СРС-а и покрета Двери.

Надам се отварању Поглавља 5 у децембру

Мајкл Давенпорт - Sputnik Србија
Радикали и Двери спречили Давенпорта да представи извештај ЕК

Давенпорт се нада да ће у децембру бити отворено Поглавље 5 у преговорима Србије са ЕУ, које се тиче јавних набавки.

„Европска комисија је дала препоруку за отварање Поглавља 5, које се тиче јавних набавки, које је веома битно у оквиру ефикасне борбе против корупције. Сада је на земљама-чланицама да донесу одлуку о томе“, рекао је Девенпорт.

Он је додао да се нада да ће то поглавље у преговорима Србије са ЕУ бити отворено у децембру, јер „мора да се иде напред“.

Говорећи о извештају ЕК о напретку Србије у преговорима он је рекао да је извештај објективан и да су препоруке конструктивне и прецизне, те да извештај изражава задовољство напретком Србије, што је омогућило отварање четири поглавља.

„Извештај поздравља напоре Владе у вези са модернизацијом јавне управе, економским реформама“, рекао је он и додао да би се сада требало усредсредити на конкретне препоруке као што су примена акционих планова за поглавља 23 и 24, о ефикасности и независности правосуђа и заштити животне средине, и примена препорука независних регулаторних тела.

 

Извор: Танјуг

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала