Косово добило позивни број 383

Пратите насTelegramOdyssey
Министарка за дијалог у косовској влади Едита Тахири изјавила је вечерас да је постигнут Споразум о међународном позивном броју за Косово и новом мобилном оператеру МТС и да је ово „велики успех дијалога у Бриселу“.
Телеком Србија - говорница - Sputnik Србија
Споразум са Приштином: „Телеком“ остаје српски

Споразум о позивном броју за Косово и увођење још једног мобилног оператера резултат је дијалога Приштине и Београда, који се уз посредовање Европске уније води у Бриселу. Према том Споразуму, Међународна унија за телекомуникације ће доделити Косову међународни позивни број 383, пренео је РТК 2.

„Ово је велики успех дијалога у Бриселу, и добра вест за нашу земљу и њене грађане“, изјавила је Тахириjeва и навела да ће овај позивни број бити додељен 15. децембра.

„Наша држава ће имати свој телефонски кôд као и све земље, имаће пуни суверенитет над својим телефонским кодом, док ће сви позивни бројеви који су се користили до сада, као што су 381, 377, 386, бити ван употребе“, навела је она.

На Косову се тренутно користе +381 телефонски позивни број за Србију, и позивни бројеви +377 (Монако) и +386 (Словенија), подсећа РТК 2.

У саопштењу се додаје да је Споразум о телефонском коду постигнут захваљујући максималној посвећености Европске уније која је била активна у процесу усклађивања закључака и техничких детаља спровођења Споразума о телефонском коду.

Навијачи тзв. Косова - Sputnik Србија
Косовски савез званично у Европској одбојкашкој федерацији

Како је саопштила канцеларија Едите Тахири, хармонизовани су закључци који одређују обавезе за спровођење Споразума о позивном броју, а у пуној су сагласности са Бриселским споразумом из 2013. и Акционим планом из 2015.

Према саопштењу, овим споразумом се предвиђа да „Србија упути писмо Међународној унији за телекомуникације, у коме се наводи да се слаже да се Косову додели позивни телефонски број, док је рок за реализацију овога 3. децембар“.

С друге стране, како је предвиђено споразумом, Косово ће, наводи Тахиријева, дати „привремену и ограничену дозволу оператеру мобилне телефоније МТС, који ће бити регистрован према законима Косова“, да је ова дозвола у оквиру постојеће инфраструктуре мобилне телефоније, а у складу са Споразумом о телекомуникацијама из 2013. године.

Овој компанији ће се доделити неопходни ресурси и фреквенције да „покрије оне зоне које су на територији Косова“. Овај оператер ће имати ограничен број корисника и иста компанија ће имати дозволу и за фиксну телефонију, у складу са косовским законима.

Интерпол - Sputnik Србија
Пропао покушај Косова за пријем у Интерпол

Како се саопштава, сви оператери који су радили без лиценце биће угашени и тврди се да ће бити угашени и међународни позивни бројеви 381, 377, 386, у тренутку увођења позивног броја за Косово 383, а у прелазном периоду, до увођења државног кода, биће у употреби актуелне опције позивних бројева.

„Споразум о телекомуникацијама и његово спровођење омогућиће успостављање реда и закона у области телекомуникација, и више неће бити илегалних оператера“, наводи се у саопштењу из кабинета Едите Тахири и додаје да се споразумом превиђа да се и на северу Косова „угасе сва три илегална мобилна оператера“.

 

Извор: Танјуг

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала