Додик: РС није подељена, већ има власт и опозицију

© REUTERS / /Dado Ruvic Председник Републике Српске Милорад Додик
Председник Републике Српске Милорад Додик - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас у Сребреници да у Српској не постоје два блока, да није политички подељена, већ, како је рекао, има групу партија које су доминантно у власти у општинама и на нивоу Републике, и има опозицију.

Додик је на конференцији за новинаре, након разговора са начелником Младеном Грујичићем, рекао да опозиција у РС има капацитет али није „ал пари“ ономе што јесте власт.

На питање да коментарише одлуку Савеза за промене да прекидају сарадњу са њим и СНСД-ом, партијом на чијем је челу, Додик је рекао да опозиција не може прекинути сарадњу која није ни постојала, поручивши да је он увек отворен за разговоре.

Валид Фарис - Sputnik Србија
Трампов саветник: Ако може независно Косово, може и независна Српска

„Сматрам да је (лидеру СДС) Вукоти Говедарици био потребан неки излаз, па је исфабрикована ова прича о ’црним листама‘ да би објаснио зашто не жели да разговара. Нисмо разговарали ни раније“, навео је Додик, који међутим сматра да је разговор потребан с обзиром на, како је казао, ове светске околности и на будуће процесе и догађаје у БиХ.

Одговорни политичари треба да разговарају, не само у Српској, него и у БиХ, да проценимо како да се у те процесе укључимо и како да најбоље прођемо, казао је Додик, пренела је РТРС.

Додик је рекао и да је Дејтонски споразум најбоље што се догодило БиХ, те да је тај споразум ушао у фазу када се мора преиспитати оно што је дограђено у њему.

Крајње је време, казао је, да се у БиХ седне и уради реално могуће, да се уважи интерес сва три народа и оних који живе у БиХ и да се захвали странцима за њихов интервенционизам који се у институционалном смислу није показао као најбоље решење.

Председник Републике Српске Милорад Додик - Sputnik Србија
Додик: Напади опозиције покушај губитника да оправдају пораз

Оценио је да је међународни фактор БиХ значајно помогао и треба му, каже, остати захвалан, али да је крајње време да странци оду из Уставног суда БиХ и микроодлучивања у БиХ и њеним институцијама.

Сматра да је време да високи представник оде из БиХ и да БиХ договором властитих субјекта преузме своју судбину, јер ће у супротном остати никада довршена земља, неспособна, недоречена и смучиће се свима који у њој живе.

„Дејтонски споразум је насиљем високих представника мењан без воље и предвиђене процедуре ентитета. Незадовољни смо свим отетим надлежностима које су пренесене на ниво БиХ и тражимо расправу о томе да се све види“, казао је Додик.

 

Извор: Танјуг

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала