Највећи број регрута ДАЕШ-а са Балкана је из Зенице и Сарајева

© AP Photo / Amel EmricПолиција БиХ
Полиција БиХ - Sputnik Србија
Пратите нас
Ново истраживање, које су спровели стручњаци из америчког Центра за борбу против тероризма, показује на којим територијама ДАЕШ регрутује највише бораца за борбу у Сирији и Ираку.

Према подацима Центра, постоји већи број градова у Европи где живе регрути ДАЕШ-а. У питању су градови са већим мигрантским заједницама.

Анализа више од 850 страних бораца ДАЕШ-а, који су путовали у Сирију и Ирак у периоду од 2011. до 2015. године, показала је да скоро три четвртине ових џихадиста долази из градова одакле су пореклом неки милитанти познати од раније.

Терористички напади у Европи 2016 године - колаж - Sputnik Србија
Више десетина терориста планира нападе у Европи

Сајт „Индипендент“ је објавио мапу градова стецишта-терориста, према овим подацима.

Што се тиче џихадиста из Европе, највише их је било из Лондона — 38, затим из белгијских градова Антверпена (32) и Брисела (30). Из шпанске енклаве Сеуте било је 18 од анализираних 854 терориста.

У врху градова главних стецишта џихадиста је и Зеница са 15 анализираних џихадиста.

Највише градова из западних земаља одакле су џихадисти имају Белгија (Антверпен, Брисел, Моленбек, Вилворд) и Француска (Ница, Тулуз, Париз и Лунел).

По два града где највише врбује ДАЕШ имају Британија, Немачка, Холандија и Босна и Херцеговина (Зеница и Сарајево).

Према подацима Центра, европске државе одакле је највећи број бораца ДАЕШ-а су Француска, Велика Британија, Немачка и Белгија.

Из Србије су најмање три припадника ДАЕШ-а, који се боре у Сирији и Ираку, као и из Словеније, док је из БиХ чак 78 исламиста.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала