Супруга Оливера Ивановића: Богдан сваки дан пита за тату

© Фото : www.facebook.com/milena.i.popovicОливер Ивановић са својим сином
Оливер Ивановић  са својим сином - Sputnik Србија
Пратите нас
Суђење Оливеру Ивановићу, лидеру Грађанске иницијативе „СДП“, по жалби одбране наставља се следеће недеље пред апелационим судом Косова. Тешко је трпети неправду три године — свакога дана. Само када је на Косову мирно, можемо да очекујемо да ће правда победити, каже за Спутњик његова супруга Милена.

На новом рочишту, које је заказано за 22. новембар, судије желе да испитају наводе одбране да је Ивановић већ ослобођен за исто дело пред Унмиковим судом. Први аргумент одбране је оно што пише у пресуди — да нема доказа да је Ивановић било коме командовао, наређивао, нити учествовао у било чему што се 14. априла 1999. године дешавало у Косовској Митровици. Ивановић је осуђен на девет година затвора због кривичног дела ратног злочина почињеног у том граду 1999. године.

© Tanjug / Оксана тоскићМилена Ивановић Поповић, супруга Оливера Ивановића
Милена Ивановић Поповић, супруга Оливера Ивановића - Sputnik Србија
Милена Ивановић Поповић, супруга Оливера Ивановића

Пре затвора Ваш супруг је и у притвору штрајковао глађу, морао је у болницу. Какво је сада његово здравствено стање, с обзиром да је недавно поново штрајковао због пребацивања четири Србина из Митровице у затвор надомак Подујева?

— Мој муж је јак и здрав човек, али све што се десило у протекле три године, неправда и стрес, све је то утицало на његово здравствено стање. Тренутно је добро, али мора стално да буде под лекарским надзором. То су јако стресне ситуације које, не дај боже, могу да проузрокују веће проблеме. После три године мучења и тортуре не знамо шта може да се деси, али ја се надам да ће све ово ускоро да се заврши, па ће моћи да обави лекарске прегледе које сада не може. Притворни центар молбу шаље суду, а ништа не може без одлуке судије. То је процедура која јако дуго траје траје. То је страшно, имали смо пример, његов друг из ћелије је умро због те процедуре. Није имао тешко обољење, камен у жучној кеси, али тај немар и одуговлачење довели су до тога да човек од четрдесет и нешто година премине.

Ивановић пред Апелационом судом: Ја нисам ништа урадио

После изрицања пресуде, јавност у Србији није остала равнодушна. Реаговали су сви, од државног врха, преко невладиних организација, до правника и појединаца. Да ли и даље имате подршку тих људи?

— Мислим да је случај Оливера Ивановића једини у земљи који је ујединио власт и опозицију, невладин сектор, целокупну јавност. Подршка се наставља и данас, у контакту сам са свим људима који нешто могу да ураде, који свакодневно, на нивоу који је дозвољен, могу да помену Оливера, да разговарају о њему, да покушају да нешто промене. Када вам се деси оволика неправда, подршка је заиста важна, како од оних људи који могу да помогну, који су из власти, тако и свих осталих који су невероватан извор енергије, првенствено за Оливера, а онда и за све нас који смо се нашли у овој ситуацији.

Како се Оливер спремио за ново рочиште? Да ли је оформљен посебан правнички тим који чине и стручњаци из иностранства о чему је било речи после изрицања пресуде?

— Постоји група странаца, адвоката, људи који су боравили и радили на Косову у оквиру разних организација, који познају Оливера и који су сигурни да он није умешан у злочин за који се терети. Они су пронашли неколико адвоката, а многи су се и сами јављали и нудили помоћ, тако да је оформљена група која је помагала Оливеровом тиму, господи Влајићу и Пантовићу. Нико се није укључио да присуствује суђењу, јер то је велика процедура, земље морају да имају уговор, да буду чланови адвокатске коморе Косова, што све компликује, али добили смо правну помоћ великих имена из иностранства, то је много значило адвокатском тиму, а и Оливеру, јер даје неку врсту сигурности која му је била потребна.

Оливер Ивановић - Sputnik Србија
Оливер Ивановић одведен у затвор

За све који подржавају Вашег супруга ова пресуда је политички мотивисана и то нарочито имајући у виду преговоре Београда и Приштине. Преговори готово да стагнирају, колико ће то утицати на дешавања у судници у уторак?

— Оливер је политички затвореник, то је јасно од првог дана, а за ове три године стално смо добијали потврде да је тако, наша почетна размишљања су се испоставила тачним. Он је послужио као пандан Специјалном суду током хапшења Дреничке групе, јер је Оливер један од највиђенијих политичара на Косову, нажалост, само је он могао да парира свему томе. Тренутна ситуација на Косову и Метохији није ни мало добра. Видимо да се просто одуговлачи са формирањем Заједнице српских општина, да Албанци стално постављају нове услове, али ја се надам да ће наша делегација која преговара у Бриселу дати све од себе, да ћемо добити решења која ће бити задовољавајућа за српску страну, која ће спустити тензије, јер само док је ситуација релаксирана и мирна можете да очекујете да правда победи. Било какво подизање тензије није добро. Кад се подигну страсти, кад се узбуркају на све стране, можете да очекујете само нешто лоше. Надам се да политички процеси какав је Оливеров имају свој крај, надам се да ће ускоро бити на слободи, са нама.

Ивановић: Изгубљено време са сином нико не може да врати

Како се Ви борите, шта сте рекли сину? Изјавили сте да је Ваш супруг, без обзира на околности, и даље стуб одбране породице.

— Ово је страховито тешка ситуација, тешко је трпети неправду три године, свакога дана. Имате две могућности, да одустанете или да се борите. Ми смо изабрали да се боримо, боримо се сви заједно. Често имамо обичај да кажем да ће љубав победити све и апсолутно стојим иза тога. Богдан је паметан дечак, он је пола живота без свог тате, сада има пет година, а имао је две када је Оливер ухапшен. Он је велика снага свом тати, понедељком и четвртком идемо у посету. Он се са татом дружи, покушавамо да му прикажемо неку другу слику, од оне која заправо јесте. Зна да је његов тата неправедно заточен, свако дана пита кад ће тата изаћи, тада причамо неку другу причу, заједно га чекамо, одлазимо код њега и размењујемо позитивну енергију, надамо се да ће на крају љубав победити све.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала