Столтенберг Вучићу: Жалимо за жртвама НАТО кампање

© AFP 2023 / EMMANUEL DUNANDАлександар Вучић и Јенс Столтенберг
Александар Вучић и Јенс Столтенберг - Sputnik Србија
Пратите нас
Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг изјавио је данас, после састанка са премијером Александром Вучићем, да је Србија извозник стабилности у региону.
Генерални секратар НАТО-а Јенс Столтенберг и премијер Србије Александар Вучић  у УН - Sputnik Србија
Шта ће Вучић и Столтенберг причати о Косову?

Столтенберг је рекао да НАТО поштује војну неутралност Србије и изразио је жаљење због невиних жртава НАТО кампање, односно својевременог бомбардовања Савезне Републике Југославије.

Генерални секретар Алијансе је заједничку прес-конференцију са Вучићем у Бриселу почео поздравом „добар дан“ на српском језику и истакао да је Србија у срцу Балкана, што је у срцу Европе, те да значајно доприноси на различите начине регионалној стабилности.

Он је оценио да је имао одличан састанак са премијером Вучићем и поручио да НАТО поштује суверену одлуку Србије о војној неутралности.

Такође је подсетио да је сврха и циљ ваздушних акција НАТО-а 1999. године била заштита цивила, у чему се, каже, успело.

„Губитак живота невиних људи је била трагедија и због тога дубоко жалим“, рекао је шеф НАТО-а.

Председник Србије Томислав Николић са Георгијевском лентом - Sputnik Србија
Николић: Србија никад у НАТО

Поручивши Вучићу да је добродошао у седиште НАТО-а, он је додао је српски премијер имао одличан састанак са представницима Атлантског савета и то је први сусрет премијера са тим телом.

„Имали смо одличан састанка са Саветом и то показује да радимо на јачању сарадње између НАТО-а и Србије. Поносан сам на пријатељство са Вама, захвалан сам што сте овде. Разговарали смо о различитим питањима, укључујући и наше заједничке безбедносне изазове“, рекао је Столтенберг.

Вучић је рекао да је Србија војно неутрална, али да жели да настави сарадњу са НАТО-ом, јер без те сарадње нема мира и стабилности у региону, а мир и стабилност у региону су предуслов за даљи економски раст и напредак Србије.

Вучић је, после састанка са генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом у седишту Алијансе у Бриселу, захвалио Столтенбергу на томе што поштује одлуке Србије и Народне скупштине о војној неутралности.

Такође је захвалио генералном секретару НАТО-а на изјави да жали због невиних жртава бомбардовања 1999. године, јер је то, истакао је, велика ствар за „Србе, народ и земљу“ да чују.

НАТО војска, Кфор - Sputnik Србија
Србија и НАТО — интензивнија и садржајнија сарадња

Он је рекао да јавност у Србији мора да зна да смо окружени НАТО земљама и земљама које би желеле да буду у НАТО-у, те да, уколико желимо мир и стабилност, већи економски раст и напредак привреде, као и бољи животни стандард, морају да се граде добри односи са људима из НАТО-а.

„Србија је војно неутрална, поштује одуке Скупштине, али због рационалних разлога и погледа у будућност, а не враћања у прошлост, жели да развије односе са НАТО-ом“, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је, после релаксације ваздушне зоне у Зони копнене безбедности, било речи и о доњем слоју ваздушног простора изнад КиМ и да ће се експерти ускоро састати, те да верује да ће бити позитивних решења у наредном периоду.

Премијер је рекао да је захвалан и на оценама да Србија стабилизујуће делује на цео регион, истичући да је то „наш услов напретка у свакој другој области“.

„Желимо да у оквиру Партнерства за мир и ИПАП-а ту врсту сарадње наставимо. То је од изузетног значаја за грађане и верујем да ћемо моћи да се похвалимо управо таквим добрим односима у будућности, јер они значе мир и стабилност на Балкану“, рекао је Вучић.

Свет - Sputnik Србија
Кад би сви ушли у НАТО, да ли би Америка држала свет на длану

Тема разговора и Црна Гора

Премијер је изјавио да је Србија Црној Гори доставила све доказе и важне податке до којих је дошла, као и „лице које пружа највећи број информација о свему што се спремало“.

„Србија се понашала одговорно и наставиће сарадњу са Тужилаштвом Црне Горе“, рекао је Вучић одговарајући на питање да ли се знају имена људи који су наводно спремали преврат у Црној Гори и да ли су депортовани из Београда.

Премијер Вучић је указао да је амбасадорка Црне Горе у Бриселу потврдила његове наводе о сарадњи Србије у том случају.

„Србија није и никада неће бити полигон на којем ће се припремати кривична дела у другим земљама“, рекао је председник Владе Србије.

Столтенберг је поздравио отворену истрагу која се о том догађају води и у Црној Гори и у Србији како би се установиле чињенице.

На питање новинара да ли је Русија тиме што се дешавало хтела да спречи чланство те земље у НАТО-у, Столтенберг није директно одговорио, али је подсетио да је НАТО позвао Црну Гору у чланство:

Пољски падобранци током НАТО војне вежбе „Анаконда 16“ која се одржава у Пољској - Sputnik Србија
А шта ће рећи Исток што вежбамо са НАТО-ом

„Свако мешање у тај процес је нешто што не прихватамо. Такође, свако мешање у изборни процес у било којој сувереној држави је апсолутно неприхватљиво“, нагласио је Столтенберг.

Он је рекао да свака држава има право да одлучује о свом путу, укључујући и то у којим безбедносним алијансама жели да буде члан.

„НАТО у потпуности поштује одлуку Србије да не буде у НАТО-у. Црна Гора је одлучила, кроз демократске процесе, да буде у НАТО-у, 28 држава јој је пожелело добродошлицу и парламенти држава-чланица ратификују приступни споразум. Црна Гора је на путу да ускоро постане пуноправни члан НАТО-а“, рекао је он.

Значајан останак Кфора на Косову

Премијер Србије је рекао да је за нас присуство и останак Кфора на Косову и Метохији од великог значаја те да је и данас у седишту НАТО-а у Бриселу то рекао и замолио и генералног секретара НАТО-а и представнике земаља-чланица Алијансе да те трупе тамо и даље остану. 

„Имамо и одређена писма и гаранције за север Косова“, рекао је Вучић и додао да наш народ живи и јужно од Ибра и да се ослања управо на Кфор.

Прича о беби Димитрију, кога су трупе Кфора пребациле до Београда на лечење, показује на кога Срби могу да се ослоне.

Вучић је истакао и однос према очувању културне и верске баштине нашег народа, која је вредност не само за Србију, већ и за Унеско и све народе света.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала