Додик: Дан државности лажан, БиХ тада није постала држава

© Sputnik / Радоје ПантовићПредседник Републике Српске Милорад Додик
Председник Републике Српске Милорад Додик - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник РС Милорад Додик изјавио је, поводом обележавања „дана државности БиХ“ у БиХ да је то лажан датум, јер БиХ тада није успостављена као држава.

„То је комунистички датум из времена бивше Југославије и њега је немогуће одвојити од те државе и АВНОЈ-а. И то је чињеница“, истакао је Додик за РТРС.

Бошњаци сада, каже, прибављају неке датуме из прошлости који њима одговорају и покушавају да то наметну другима, наглашавајући да је највећи број учесника ЗАВНОБиХ-а био српске националности.

Валентин Инцко високи представник за Босну и Херцеговину. - Sputnik Србија
Република Српска поново на удару

„Ми то не прослављамо, јер тада БиХ није била успостављена. Тада није постојала као држава нити јој је дата државност“, нагласио је председник Српске.

Југославија је тада била централистички уређена у систему АВНОЈ-а, који је био врховни законодавни, политички орган те земље, рекао је Додик и додао да је ЗАВНОБиХ био само представничко тело одређене регије, и тако је било и са другима.

„Тек касније у Југославији Уставом из 1974. године републике су добиле неки значај у том погледу“, рекао је Додик.

Председник Српске сматра да сав апсурд бошњачког обележавања 25. новембра показује и чињеница да празник са комунистичког заседања присваја Бакир Изетбеговић, чији се отац Алија Изетбеговић, у униформи Ханџар дивизије, борио да би уништио управо те вредности.

„Ханџар дивизија је била фашистичка паравојна формација и постоји слика о Алији Изетбеговићу као припаднику те дивизије, и он то није ни крио. Данас његов син полаже венац у име тзв. државе БиХ дајући му значај који му уопште не припада“, рекао је Додик.

Додик је поручио да њега, као потомка козарачких партизана и јасеновачких страдалника, вређа чињеница да Бакир Изетбеговић, чији је отац био члан Ханџар дивизије, данас 25. новембар покушава да прикаже као свој датум.

„Када би све ’разгрнули‘, видели би да је и те 1943. године огромна већина Срба била у партизанима, а муслимани су се тек негде сликали. Увек нешто краду, из историје или неког тренутка, па тако и сада“, рекао је Додик и закључио да је то апсолутни апсурд који показује колико у БиХ ништа није могуће.

Он је додао и да је Дејтонски споразум показао да никакве БиХ као државе није ни било, јер је само БиХ као република бивше Југославије била приморана да суштински прави нови политички систем јер претходни, комунистички, није одговарао.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала