Душко Марковић је црна кутија

© FB/ Aleksa BecicАлекса Бечић
Алекса Бечић - Sputnik Србија
Пратите нас
„На данашњи дан је криза много дубља него што је била прије неколико мјесеци и последња дешавања су само додатан прилог у свему томе“, каже Алекса Бечић, предсједник Демократске Црне Горе.

„Душко Марковић је, без дилеме, црна кутија бројних друштвенополитичких збивања претходних година, тако да се од њега у било ком послу није ни могла очекивати демократска већина. Ради се о класичном намицању математичке већине, али потпуно је јасно да једна тако крхка већина не може довести до стабилности, повјерења и нужног опоравка Црне Горе. Напротив, имаћемо само продубљивање и економске и политичке и моралне кризе у Црној Гори. И оно у шта немам дилему је да ће ова влада имати веома кратко трајање“, истиче лидер Демократа за Спутњик.

Лидер Пократе за промјене Небојша Медојевић - Sputnik Србија
Медојевић: Влада састављена од агената Удбе, добро дошли у 1948.

Оно што је, како каже, из угла опозиције важно истаћи јесте да је опозиција на протеклим изборима освојила више од 180.000 гласова, што је када говоримо о опозицији „један од рекорда у новијој политичкој историји“, сматра Бечић. А то је, како додаје, и „преко 30.000 гласова више него на претходним предсједничким и парламентарним изборима, али и десет хиљада гласова више од ДПС-а и његових сателитских партија“.

Наш саговорник такође истиче да је веома значајно и то што опозиција, односно 39 посланика, што је практично половина скупштине Црне Горе, одржавају редовне консултације и договарају редослед потеза.

„Као што знате, идемо редом, корак за кораком, договор је да нема појединачних иступа већ да саопштавамо само оно што је усаглашено. Ми се као Демократе тога држимо, зато се и ја могу кретати само у тим оквирима. На последњем састанку опозиције договорено је демонстративно неучествовање у раду Скупштине, што је снажна порука и унутар Црне Горе и ван ње. Као неко ко се увијек залагао за неговање добрих односа међу опозиционим партијама, сматрам да је од самог метода политичког притиска много важније да ти потези буду координирани, синхронизовани и искључиво демократски и грађански“, прецизира Бечић.

Што се тиче даљих потеза опозиције и потенцијалних облика ванпарламентарне борбе и изражавања незадовољства, којих има могућих на десетине, наш саговорник каже да ће се о томе разговарати и договарати на начин како је и предочено.

„Наша инфраструктура је спремна на све оно што је јединствен договор цјелокупне опозиције, без обзира да ли ћемо имати комбинацију индивидуалних, парцијалних или јединствених акција, неопходно је да постоји нужна координација коју имамо. А суштина је да сваки потез у наредном периоду мора бити модеран, прогресиван, грађански, демократски, креативан и продуктиван“, закључује лидер Демократа за Спутњик.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала