Какве реформе очекују Кубу

Спутњик интервју - Зафировић и Лалић
Пратите насTelegramOdyssey
Куба не може бити предмет спорења Истока и Запада као шездесетих година прошлог века пошто се геополитичка слика света значајно променила. САД не страхују од руског утицаја на Куби јер у овом тренутку имају већу бригу, а то је губитак свог утицаја на Блиском Истоку.
Куба, застава на пола копља - Sputnik Србија
Куба: Почела деветодневна жалост, студенти вичу „Ја сам Фидел“

Куба ће морати да се окрене Америци јер је она њен природни савезник. Истовремено, Куба је за Американце рај на земљи који им се при томе налази такорећи испред носа и не кошта пуно, сматрају саговорници Спутњика, дописник РТС из Вашингтона Ненад Зафировић и некадашњи дописник Вечерњих новости са Кубе Борислав Лалић.

Они верују да ће новоизабрани амерички председник Доналд Трамп кориговати своју политику према Куби када буде и званично инаугурисан.

Нови шеф САД је Фидела Кастра назвао диктатором који је угњетавао свој народ, а Зафировић указује да је Амбасада САД у Хавани једна је од ретких амбасада која није спустила заставу на пола копља када је Кастро умро.

„Можда то указује каква ће бити нова америчка политика. Ипак, сачекајмо да Трамп изабере свој тим, од чега ће много тога зависити“, каже Зафировић.

Лалић не доводи у питање односе САД и Кубе. Он сматра да може доћи до успоравања, али никако до обустављања. Он указује да Трампа не треба схватити превише озбиљно и напомиње да је Трамп већ одустао од неких предизборних обећања.

Америчка и Кубанска застава - Sputnik Србија
Куба позива САД: Укинути санкције безусловно

„Он је изјавом да је Кастро диктатор вероватно хтео да се одужи Кубанцима који су гласали за њега“, објашњава Лалић.

Куба је под америчким санкцијама била више од 50 година, а наши саговорници кажу да Барак Обама није био тако добронамеран, па да је решио да нормализује односе са Кубом, нити се Вашингтон продобрио, него је политичка елита схватила да су притисци, санкције и покушаји атентата на Кастра узалудни. Патио је кубански народ, а Кастро је постајао све популарнији.

То што се у Уједињеним нацијама сваке јесени гласало за укидање санкција Куби и што су за укидање били сви осим САД и Израела такође указује да је време за нормализацију односа. Са друге стране, Американци су схватили да је процес транзиције почео и да ће ићи све брже и брже и сад желе да буду присутни у том процесу и да учествују у реформама.

Лалић сматра да САД желе да примене америчке вредности и демократију на Кубу, да желе да поврате свој утицај на острву, али схватају да је дошло ново време.

Саговорници Спутњика указују да актуелни председник Кубе Раул Кастро има 85 година и да су промене неминовне. Зафировић очекује да ће Американци, као и до сада, бочним каналима пробати да утичу да се створи ново политичко језгро на Куби које би изродило наследника Кастрових.

„Американци већ 50 година покушавају да утичу на политичке прилике на Куби. Међутим, Американцима је сада већи проблем како да поврате свој утицај на Блиском истоку, како да врате Сирију у свој политички оквир што ће веома тешко ићи“, каже Зафировић.

Седница руско-кубанске међувладине комисије - Sputnik Србија
Куба се окреће Русији

Куба је пред променама, оне ће се вероватно одвијати постепено. Она је рајски тропски врт у који ће долазити амерички туристи, а са њима и долари. Затим долазе дипломате, па шпијуни, па капитал. И тако ће се постепено мењати Куба. Амерички привредници су још пре тридесет година правили спискове ко ће бити први и ко ће добити бизнис на Куби кад се укине блокада, сагласни су Лалић и Зафировић.

„Велика је дилема како спровести реформе, а сачувати социјализам. Они мисле да је могуће да комунистичка партија остане на власти, а да се уведе тржишна привреда. Кубанци наводе пример Кине“, каже Лалић, а Зафировић додаје да Кубанци нису Кинези.

Зафировић закључује да амерички медији емитују све више позитивних репортажа са Кубе, што указује да се америчка јавност припрема за другачији однос према Куби.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала