Нови аустријски председник — руски потомак

© REUTERS / Leonhard FoegerНови председник Аустрије Александар ван дер Белен
Нови председник Аустрије Александар ван дер Белен - Sputnik Србија
Пратите нас
Нови председник Аустрије Александар ван дер Белен, који је вечерас, према прелиминарним резултатима, победио на председничким изборима у Аустрији, политичар је са дугогодишњим искуством, који је у току кампање обећао да ће бити надстраначки шеф државе, иако је у трку ушао уз подршку Зелене странке.
Нови председник Аустрије Александар ван дер Белен - Sputnik Србија
Зелени Рус који воли Пају Патка

Ван дер Белен, који је рођен пре 72 године у Бечу, дете је мајке Естонке и оца Руса, а детињство је провео у аустријској покрајини Тирол.

Његов отац се родио у Пскову, али је након Октобарске револуције емигрирао у Естонију, где се упознао са будућом мајком новог председника, те се 1940. преселио у Аустрију.

Ван дер Белен је касно ушао у политику, најпре је био члан Социјалдемократске партије (СПО), али је касније прешао у странку Зелених, чији је био посланик од 1994.

Није дуго требало да професор привреде крене да се пење у хијерархији Зелених и, због одличне реторике гарниране хумором, ускоро постане и звезда те странке, иако су његови ставови по партијској бази сувише економско-либерални.

Он је 1999. постао и лидер Зелених. За његово време Зелени су ређали изборне успехе, а када је 2008. лошије прошао на гласању него што је очекивао, предао је кормило странке Еви Главишниг.

Председнички кандидат на изборима у Аустрији Александер ван дер Белен - Sputnik Србија
Кандидат Зелених води на изборима у Аустрији са 60,4 одсто гласова

Ван дер Белен је око себе окупио значајна имена из политичког и културног живота Аустрије која су подржала његову кандидатуру.

Сви који се плаше успона деснице подржавали су шармантног професора, који ће након ове победе бити један од најстаријих председника.

Ван дер Белен се током кампање представљао као кандидат центра, настојећи да привуче грађане страхом од деснице.

Он је у другом кругу, крајем маја, победио тесно, освојивши 50,3 одсто гласова, али је исход гласања поништио Уставни суд због нерегуларности у пребројавању гласова пристиглих поштом.

Моја победа је победа проевропске Аустрије

Александер ван дер Белен оценио је да је његова изгледна победа над противкандидатом Слободарске партије Норбертом Хофером победа проевропске Аустрије и истакао да ће бити председник свих Аустријанаца.

„Од почетка сам се борио за Аустријанца који је проевропски оријентисан“, рекао је Ван дер Белен на телевизији.

Норберт Хофер - Sputnik Србија
Хофер признао пораз на изборима у Аустрији

Он је додао да су његовој победи допринеле и „старе вредности које је промовисао“, као што су слобода, једнакост и солидарност.

У првој изјави након избора саопштио је да жели да буде председник свих Аустријанаца, и да ће прићи и гласачима свог противкандидата Норберта Хофера и његове Слободарске партије Аустрије (ФПО).

Циљ му је, како је нагласио, да грађани Аустрије током времена кажу „види, то је наш председник“.

Припремама за мандат на месту председника Аустрије он ће се посветити, како је најавио, од идуће недеље.

„Мој претходник Хајнц Фишер ће ми у томе сигурно помоћи“, уверен је Ван дер Белен.    

 

Извор: Танјуг

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала