Русија продужила Србији рок за отплату кредита

Обнављање пруге
Обнављање пруге - Sputnik Србија
Пратите нас
Русија је до 2021. године продужила рок употребе кредита који је Србији одобрен 2013. године, објављено је на званичном руском порталу за правне информације.
Реконтрукција пруге Београд - Бар код Вроеца - Sputnik Србија
Истина о „штетном“ руском кредиту

У јануару 2013. године Русија и Србија у Москви су потписале споразум према којем је Русија Србији дала извозни кредит од 800 милиона долара за модернизацију српске железнице. Документ је са руске стране потписао министар финансија Антон Силуанов, а са српске министар финансија и економије Млађан Динкић. Тада је саопштено да је рок отплате кредита пет година са каматном стопом од 4,1 одсто годишње. 

У документу се наводи да су се владе Русије и Србије „ради даљег развоја и јачања пријатељских односа, који постоје између две земље, и развоја узајамно корисне сарадње“ договориле да ће српска страна користити кредит од 2013. до 2021. године.

Осим тога, Србија најкасније до 15. марта 2018. године мора да исплати провизију од један одсто неискоришћене суме на дан 31. децембра 2017. године. Такође, Србија би требало најкасније до 15. марта 2022. године да исплати исту провизију од неискоришћеног износа кредита на дан 31. децембра 2021. године.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала