Куда идеш, Италијо?

© REUTERS / Alessandro BianchiИталијански премијер Матео Ренци говори на митингу пре референдума у Фиренци
Италијански премијер Матео Ренци говори на митингу пре референдума у Фиренци - Sputnik Србија
Пратите нас
Италија је одбила да подржи реформе које је заговарао премијер Матео Ренци. Колумниста италијанске редакције Спутњик Марио Сомоза изјавио је да су све партије имале користи од референдумског „не“, међутим, он додаје да ће им бити тешко да извуку корист и упозорио да ће се земља ускоро наћи у великим немирима.
Италијански премијер Матео Ренци - Sputnik Србија
Италијански премијер поднео оставку

Сомоза истиче да су разне политичке снаге у земљи имале много разлога да заговарају „не“ на референдуму.

„Неки су се осећали нелагодно због уставних реформи, док је већина желела Ренцијеву оставку, иако нису узимали у обзир импликације те одлуке. Опозиционе странке желеле су да промене однос снага у анти-владиној коалицији. Они разочарани у реформе желели су да уклоне премијера. Они који су повезивали Ренција са ЕУ и евром, као и они који сматрају да Устав треба да буде неприкосновен такође су рекли ’не‘“, објашњава Сомоза.

Без обзира на конкретан разлог који је навео људе да гласају против реформи, крајњи резултат биће „политичка трагедија“, додаје он.

У среду је Ренци поднео оставку председнику Серђу Матарели, али је навео да планира да остане на челу централно-левичарске Демократске партије. Очекује се да консултације о прелазној Влади почну у четвртак. Ако се водеће странке не договоре, председник ће расписати превремене изборе.

Матео Ренци - Sputnik Србија
Италијани на референдуму изгласали „не“, Ренци најавио оставку

Тај сценарио заговарају Покрет пет звездица и Северна лига.

„Они се надају да ће моћи да повећају своје присуство у централно-десничарској опозицији. Те партије нису забринуте за политичку и економску нестабилност до којих ће довести такви поступци“, каже Сомоза.

Сомоза упозорава да ће у најгорем случају неки покушати да искористе овај неред да нападну италијанске обвезнице на тржишту, слично ономе што се десило након што је Влада Силвија Берлусконија поднела оставку.

„Уколико се десе главни спекулативни напади, онда чак ни чврст став Немачке неће моћи да одржи ситуацију под контролом. Колапс Италије значиће колапс евра. То би могло да означи и крај саме Европске уније“, истиче Сомоза.

То не значи да би победа „да“ на недавном референдуму учинила италијанску економију јачом и стабилнијом.

„Међутим, јасно је да ће након гласања са ’не‘ Италија недељама, ако не и месецима бити погођена озбиљним политичким превирањима. Не може се искључити ни да су неки људи спремни да искористе овај период слабости за сопствене интересе“, закључује Сомоза.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала