Додик: Не постоји земља која се на силу одржала, неће ни БиХ

© Фотохост-агентство / Уђи у базу фотографијаМилорад Додик
Милорад Додик - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Републике Српске Милорад Додик је изјавио да нема земље која се на силу одржала, па неће ни Босна и Херцеговина, оценивши да су Суд и Тужилаштво БиХ неуставне институције.

„Залажем се за укидање ових институција као вануставних категорија и, ако то није могуће, онда је могуће да нема Босне и Херцеговине“, казао је Додик у интервјуу за Н1, преноси РТРС.

Председник РС Милорад Додик - Sputnik Србија
Додик: Бакиров отац главни уредник Исламске државе (видео)

Он је рекао да су Суд и Тужилаштво БиХ неуставне и вештачки институције које је створила међународна заједница како би надоместиле улогу високог представника и на силу наметнуле своју вољу. Додик је навео да конституисање Суда и Тужилаштва БиХ вануставно, јер о њима никада није постојао договор ентитета.

„То је вештачки намештена институција, и Суд и Тужилаштво БиХ, која би вештачки елиминисала све Србе који нешто значе и у политичком и у привредном смислу. Та институција не би требало да постоји“, изјавио је председник Српске.

Он је додао да, ако није могућ заједнички договор ентитета око Суда и Тужилаштва БиХ, који о томе једино треба да одлучују, онда није могућа ни БиХ и поручио да Босна и Херцеговина није држава већ државна заједница.

„Нема земље која се на силу одржала па неће ни БиХ. Позивам на договор — ако хоће, а ако неће онда ћете бити изненађени процесима будућим“, нагласио је Додик.

Он је казао да су бившу државу су уништили странци, а то по њему данас раде и у БиХ. Навео је и да улога међународне заједнице више није иста, да ЕУ није толико јака, а америчка политика више неће третирати БиХ као место где се намећу решења.

Председник Републике Српске Милорад Додик - Sputnik Србија
Додик: Бакире — Србине

„Правосуђе БиХ је под политичком палицом најаче бошњачке партије, докази за то су бројни, а најачи је то што је и сам бивши отправник америчке амбасаде у БиХ на одласку написао да је незадовољан радом Суда и Тужилаштва БиХ, јер су под директним утицајем СДА“, рекао је Додик.

Говорећи о односу према Сребреници и Поточарима, након што је Младен Грујичић изабран за начелника ове општине, Додик је најавио да ће Сребреница и даље, као и до сада имати подршку Владе, као и да доласком Грујичића, очекује нормализацију односа.

„Сребреница је једно, а Поточари су друго, и што се тога тиче њега, досадашњи став о Поточарима остаје исти“, истакао је Додик.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала