Србија и Сирија играју у истом филму (аудио, фото)

Србија и Сирија играју у истом филму
Пратите нас
Русија штити себе, али штити и Сирију, захваљујући њој, ослобођено је срце Сирије — Алеп. Сви су толико срећни, то је као нека свадба у целој Сирији, сви су пресрећни. То је град у којем није одржан ниједан протест против власти пуне три године, док нису дошли терористи, објашњава за Спутњик Ламак Кудер, студент који воли Србију као своју земљу.

Ламак и његов брат Равах друга су генерација породице Кудер из Сирије која студира у нашој земљи. Ламак завршава медицину, али има времена за обавезе у Удружењу студената из Сирије чији је председник. Од погоршања сукоба, Србија је од Сирије преузела бригу о његовој стипендији. Каже да га људи у Србији савршено разумеју, „јер је њихова земља већ прошла кроз несрећу кроз коју пролази Сирија, захваљујући истој режији“.

© Фото : Рајко МартиновићЛамак Кудер — председник Удружења студената из Сирије у Србији
Ламак Кудер — председник Удружења студената из Сирије у Србији - Sputnik Србија
Ламак Кудер — председник Удружења студената из Сирије у Србији

Да ли сте пре Вашег доласка у Србију схватали да ће доћи до рата у Сирији, да ли је то могло да се наговести?

— Никада, никада. То је могла да буде било која друга земља, али Сирија — не, то је било далеко од реалности. Сирија је увек била отворена, сачињена од различитих људи, вера и нација. Одувек смо живели у заједници, нико није гледао другог, којој вери или нацији припада. То је за нас био велико изненађење. Запад је све тако добро изрежирао, да је стварно дошло до сукоба, то је ужас.

Виталиј Чуркин - стални представник представник Русије у УН - Sputnik Србија
Руски вето на резолуцију о размештању посматрача УН у Алепу

Како се догодило да комшије окрену леђа једни другима? Колики је био утицај медија у свему томе?

— О томе се овде ради. Запад је искористио прости народ који може у све да поверује. То су нам урадили медији у које смо некада веровали. Били су модерни, много раскошнији од наше државне телевизије. Међутим, они су створили нову слику о Сирији. И ја сам један од оних који је на почетку веровао тим медијима, Ал Џазири и Ел Арабији, Би-Би-Сију и Си-Ен-Ену, док нисам схватио да је све лаж, да је све режирано. Арапи и западњаци су искористили просте људе, дали су им паре, на почетку да изађу на протесте, по 10 евра сваком, тако су вршили притисак на народ и на власт. У свему томе није учествовало више од два одсто становништва, медији су представљали да их је много. После су почели да их наоружавају.

Ви сте из Хаме где је релативно мирно, тамо су Вам отац, мајка и три сестре, како се на њих одразила ситуација у Алепу, како је уопште дошло до тога да се тај град претвори у пакао?

— Моји су једно време живели у страху, а сада су једноставно навикли. Напустили су добар посао у пустињи и повукли се у брда, у село. Пре недељу дана наша војска је уз помоћ Русије и Ирана ослободила Алеп. Сви су били толико срећни, то је као нека свадба у целој Сирији. Сви су пресрећни, јер Алеп је за нас срце Сирије, економски и на сваки други начин. То је град у којем није одржан ниједан протест против власти пуне три године, док нису дошли терористи. Они су опколили Алеп, затим ушли у град и у њему држали затворене људе, нису им дали да изађу из града. До те ситуације није довео народ Алепа, већ терористи, они су представили да је град против власти, тако никада није било. Треба да видите тај народ како слави победу, срећан је што је ослобођен од терориста.

Лешеви - Sputnik Србија
Чудо у Алепу — васкрсавају мртви!

У Србији је скоро тридесет студената из Сирије, каква је атмосфера у Удружењу с обзиром на те догађаје, како одржавате дијалог са колегама које сматрају да сиријске власт чини злочине над сопственим народом?

— Функционишемо као што се ја сада дружим са вама, не гледам којој вери припадате и не комуницирам на основу ње. Ми смо пре свега другари, Сиријци, припадамо држави коју сви волимо, без обзира на веру и политику. На почетку смо дошли у ситуацију да будемо опредељени, долазило је и до мањих свађа, како у то можеш да верујеш, чуло се са обе стране, али на крају смо видели да то не даје резултате, мишљења се тешко мењају. Сада готово да и не причамо о томе, углавном у шали, остали смо другари.

Шта мислите о актуелном режиму, да ли би ипак морао да се мења да дође до општих промена како би ситуација била другачија?

— Председник Сирије Башар ел Асад није онакав каквим га Запад представља, мислим да је добар човек, једног дана био је пријатељ Жака Ширака, па му је он окренуо леђа, једног дана био је пријатељ са целом Европом, Великом Британијом, Шпанијом… Ситуација у Сирији није онаква каквом је Запад представља. Могу да кажем да нам фали мало демократије, али не треба заборавити да је председник одмах започео реформе, али нам Запад ни то није дозволио. Био је рат у Ираку, у Либану, оптужили су нам да помажемо терористима. Ставили су нас на нишан, говорили да Сирија мора да се промени, али нису нам дозволили да то урадимо сами. Асад је неутралан, добар човек, да нема подршку већине народа не би данас био председник.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала