„Слободарски“ Загреб забринут због „пронацистичке трибине“ у Београду

© AFP 2022Хрватски десничар
Хрватски десничар - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Трибина на Филозофском факултету у Београду о књизи „Историја Републике Српске“ могла би да послужи као показна вежба успешног спина, или медијске манипулације јавности. Толико успешна да је из „За дом (увек) спремног“ Загреба Студентском парламенту у Београду стигло „писмо подршке студентима који су се успротивили пронацистичкој трибини“.

Организатори трибине на Филозофском факултету у Београду о књизи „Историја Републике Српске“, ни слутили нису које ће размере добити тај догађај. Знали су да ће, како је најављивано на друштвеним мрежама, бити покушаја да она буде прекинута, због чега су обавестили полицију, али да ће на крају испасти фашисти и нацисти нису могли да докуче ни у најгорој ноћној мори.

На адресу Студентског покрета Београда стигло је „Писмо подршке из Загреба колегама студентима Филозофског факултета у Београду, који су се успротивили пронацистичкој трибини“.

Чедомир Антић - Sputnik Србија
Антић: Намерна фашизација трибине о Републици Српској

„Овим путем изражавамо солидарност са колегиницама и колегама из Србије који су физички нападнути 16. децембра, у склопу трибине удружења ’Систем вредности‘, које је без иоле срама на Филозофском факултету у Београду окупило чланове неонацистичке организације НСФ, а са којима и иначе дели идеолошке ’вредности‘. Најоштрије осуђујемо такав тип неонацистичких окупљања у универзитетској заједници, а пре свега чин физичког напада на колегинице и колеге које/и су се на том скандалозном окупљању својим мирним и легитимним методама исказивања отпора одлучно успротивили нацизму“, наведено је између осталог у писму објављеном на фејсбук страници Студентског покрета Београда.

Студент треће године Филозофског факултета, један од организатора трибине, Милан Бојић у разговору за Спутњик каже да се после питања ко су они који су покушали да прекину трибину сада намеће ново.

„Поставља се питање ко стоји иза свега. Ми ништа не знамо о томе, коме смета та трибина и због чега је све то изазвано“, пита се Бојић.

На трибини није био ниједан фашистички испад, тврди и Бојић, сa жаљењем констатујући да су сви медији пренели то што су рекли они који су хтели да прекину трубину.

„И регион се узбуркао. Али када је то исправљено и када су објављени снимци на којима се види шта се стварно догодило, то се заташкало. Нико се после тога није бавио тиме ко је обмануо јавност“, каже Бојић.

Студенти на Филозофском факлултету у Београду - Sputnik Србија
Студенти прекинули лобисте НАТО-а: „Убице, напоље из Србије!“ (видео)

Он подсећа да је министар унутрашњих послова Небојша Стефановић рекао да ће полиција све да истражи.

„Ми чекамо да видимо о чему се ту ради. Ми смо испали жртве, ми смо се трудили, ми смо организовали, а нико се не бави књигом, нико се не бави историјом Републике Српске, сви се баве инцидентом“, каже Бојић за Спутњик.

На питање да ли су му познати ти који су на два минута прекинули трибину, он не може да каже да ли су они са факултета или не. Постоји та група која, каже, с времена на време организује зборове на којима је увек мало студената, мање од 100, да би могли себи да припишу да су глас студената, како би то они хтели.

Топ - Sputnik Србија
Немојте (опет) да палите Босну

„Злоупотребљава се закон о аутономији факултета. Предлагали смо да на тим зборовима буду само студенти Филозофског факултета. Никада нису дозволили да се то усвоји, већ доведу своје људе споља како би, када им то треба, имали већину“, каже Бојић.

После свега, извесно је једино да би трибина на Филозофском факултету у Београду о књизи „Историја Републике Српске“ могла да послужи као показна вежба успешног спина, односно медијске манипулације јавности. Толико успешна да је из „За дом (увек) спремног“ Загреба Студентском парламенту у Београду стигло „писмо подршке студентима који су се успротивили пронацистичкој трибини“.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала