Да ли Федерација БиХ постаје „муслиманија“?

© Sputnik / ELVIS BARUKCICМуслимански верници приком молитве у Сарајеву
Муслимански верници приком молитве у Сарајеву - Sputnik Србија
Пратите нас
Забрана алкохола, масовна продаја земљишта Арапима, натписи на арапском на Илиџи… Попис по којем је БиХ земља са већинским муслиманским становништвом…

Бошњаци у Сарајеву Нову 2017. годину дочекаће на Тргу као и већи део света, али са малом разликом — ове године је Кантон Сарајево донео одлуку да ће се празници провести уз музику и песму, али без алкохола. Многима је то зазвучало чудно, а неке је чак таква одлука навела на помисао да званично Сарајево Нову годину прославља по шеријату, другим речима, по правним нормама које представљају скуп свих прописа из области верског и световног права на основу којих су уређени односи у исламској заједници, то јест по Курану.

Милитанти Исламске државе - Sputnik Србија
Босна је колевка џихадизма?

Такво мишљење изнео је за босанске медије и верски аналитичар Мехмедалија Нухић, рекавши да је то лоша порука за туристе који посећују Сарајево, посебно за празнике.

„Никакву другу атмосферу странци неће осетити до утиска да су дошли у једну верску државу, у једну антисекуларну државу“, навео је он.

Да ли је ово баш тако како то босански медији и аналитичари виде време ће показати, али у међувремену, није непозната чињеница да се у последње време веома инсистира на томе да се Босна и Херцеговина представи као држава Бошњака као већинског народа. Томе у прилог иде и резултат недавно одржаног пописа у БиХ по којем је испало да 51 одсто становништва чине муслимани, због чега резултате пописа није признала Република Српска, а ни Хрвати се нису баш сложили са тим податком. Управо због тога све је више оних који све гласније причају да се од БиХ прави — исламска држава. У прилог тој тези можемо да додамо и недавно изнесен податак да је све више Арапа који купују земљу у Босни и Херцеговини, као и да се тај број у последње две године повећао. Посебно су заинтересовани за куповину српске имовине у Федерацији БиХ, изузетно у области око Сарајева.

Сарајево, БиХ - Sputnik Србија
Источно Сарајево: На НАТО билборду исписано „Побиј Србе“ (фото)

То је у јавност изнео председник Демократске иницијативе сарајевских Срба Јово Јањић, који је рекао да Арапи то раде преко посредника, односно да оснивају агенције и купују имовину у име предузећа, те додао да су муштерије и за његову кућу Арапи, али да није причао са њима, већ са посредником који је Бошњак.

Јањић је за медије у БиХ прецизирао да Арапе озбиљно занима шира регија око Сарајева, што раније није био случај, додајући да тренутно Арапи купују мање атрактивне локације и да су цене које нуде скромније од ранијих износа, који су могли да се добију од других купаца.

Да је у току инвазија арапских улагања показује и чињеница да су Арапи почели са градњом више од 30 викендица у Доброшевићима у сарајевској општини Нови Град. О томе да Арапи купују некретнине на подручју Илиџе, Хаџића, Вогошће, Средњег, Илијаша, као и на подручју средње Босне и на подручју Херцеговине, писао је недавно и „Вечерњи лист“ у издању за БиХ. Како наводе, Арапи су „добацили“ чак до Јајца, где су се занимали и за земљиште у околини Пливског језера, које је у власништву Хрвата, али им мештани нису продали ни педља земље, иако су нуђене вртоглаве своте новца.

Бошњачки академик Есад Дураковић такође је упозорио да се у Федерацији БиХ продају хиљаде хектара највредније земље Арапима и да је реч о интернационалном пројекту да у том ентитету буде створена „муслиманија“.

Олуја - иза хрватске војске остале су спаљене и порушене куће - Sputnik Србија
Сарајево: Забрањено одавање поште жртвама „Олује“

На Илиџи, сарајевском насељу, кажу да је арапски „постао други језик“, те да је од обавештења о продаји станова до цене кебаба — све написано на арапском.

Арапи су доскочили законским ограничењима за поседовање некретнина у БиХ, отварајући предузећа преко којих купују земљиште и објекте, а потом их затварају. Међутим, тачних података о томе колико се некретнина у Федерацији БиХ налази у власништву Арапа нема, као ни података како су дошли до њих.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала