Нетанјаху: Скоро никакав контакт са 12 држава због резолуције

© AP Photo / Gali TibbonПремијер Израела Бењамин Нетанијаху
Премијер Израела Бењамин Нетанијаху - Sputnik Србија
Пратите нас
Премијер Израела Бењамин Нетанјаху наложио је да се смањи скоро сваки дипломатски контакт са 12 држава које су подржале резолуцију УН којом се од Израела захтева да обустави изградњу насеља на окупираним палестинским територијама, пренели су у недељу израелски медији.

Према најавама Стејт департмента, Нетанјаху ће се ускоро састати са амбасадором САД у Израелу Данијелом Шапиром.

Премијер Израела Бењамин Нетанјаху - Sputnik Србија
Нетанјаху добио подршку Трамповог тима против резолуције УН

Како преноси израелски „Хаарец“, Нетанјаху је Министарству спољних послова наредио да смањи „скоро сваки контакт“ са тих 12 држава, док је од министара тражио да смање посете тим земљама.

Стејт департмент је у кратком саопштењу само потврдио да ће се Нетанјаху вечерас састати са Шапиром, преноси АФП.

СБ УН усвојио је резолуцију у петак, након што су САД биле уздржане, чиме је омогућено усвајање прве резолуције од 1979. године, којом се Израел осуђује због своје политике насељавања.

Истовремено, израелски премијер Бењамин Нетанјаху поручио је данас да ће учинити „све што треба“ како би обезбедио да Израел не буде оштећен резолуцијом која је ове недеље усвојена у УН.

Нетанјаху је већ наложио неколико осветничких корака против земаља које су подржале резолуцију, а свом кабинету је данас рекао да Израел разматра „акциони план“ против УН, преноси АП.

Откако је резолуција усвојена у Савету безбедности УН, Израел је позвао на консултације своје амбасадоре на Новом Зеланду и Сенегалу и отказао посету сенегалског министра спољних послова Израелу, која је првобитно била планирана за јануар.

Премијер Израела Бењамин Нетанјаху - Sputnik Србија
Нетанјаху позвао амбасадоре земаља-чланица СБ УН

Отказана је и посета украјинског премијера, а америчка агенција наводи да се то дешава у светлу гласања у светској организацији.

Израелски премијер је раније оптужио одлазећег председника САД Барака Обаму за „сраман потез“ у УН, након што су САД биле уздржане током усвајања резолуције, и поручио да се радује сарадњи са својим „пријатељем“ новоизабраним председником САД Доналдом Трампом.

Одлуку САД да буду уздржане, Нетанјаху је назвао „срамном заседом“ против Израела у УН.

Резолуцију су предложили Нови Зеланд, Малезија, Венецуела и Сенегал дан након што се, како наводи агенција, Египат повукао под притиском Израела и Трампа.

Израел и Трамп су позвали САД да уложе вето на резолуцију, али то се није догодило.

Резолуција означава промену америчке праксе да штите Израел од акција Уједињених нација.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала