Вујановић: Саветоваћу Милу да се кандидује за председника

© Flickr / Bundesministerium für EuПредседник Црне Горе Филип Вујановић
Председник Црне Горе Филип Вујановић - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Црне Горе Филип Вујановић каже да више нема права да се кандидује за председника државе, па ће саветовати лидеру Демократске партије социјалиста Милу Ђукановићу да преузме ту одговорност, преносе подгорички медији.

„Ја заиста мислим да живимо у времену у којем он мора са посебном пажњом да размисли о својој кандидатури, а да ће као основ своје одлуке узети његов укупни рејтинг у јавности. Врло сам наклоњен томе и мој ће савет њему бити да прихвати ту врсту одговорности — да настави оно што сам ја радио, а што је он радио пре мене“, казао је Вујановић у емисији „Жива истина“ телевизије Антена М, преноси РТЦГ.

Он је оценио да ће се односи Црне Горе са Русијом потпуно променити када Црна Гора постане пуноправна чланица НАТО-а и истакао да је Црној Гори место у Алијанси, јер је то нешто што јој природно припада.

Премијер Црне Горе Мило Ђукановић након гласања са супругом и сином. - Sputnik Србија
Где ће сад Мило

Вујановић каже да ће одлука о томе бити донета у парламенту, а за приче о референдуму или неутралности тврди да су бесмислене.

„Ја не видим шта би могла Русија да уради овде да се овде референдум догоди. То је наше суверено право, о томе одлучује Црна Гора, о томе одлучује парламент. А ја не видим ниједну могућност да наш парламент не донесе одлуку о референдуму“, навео је Вујановић.

Он не мисли да би једна од опција могла да буде и изазивање немира у Црној Гори који би резултирали референдумом.

Мило Ђукановић - Sputnik Србија
Зашто им је мио Мило, а зашто је Милу мило

„Мислим да ће се став Русије и однос Русије према Црној Гори променити нашим уласком у НАТО. Тада ћемо наставити да развијамо односе баш онако како је руски председник Владимир Путин и казао недавно, на темељу традиционалних односа који трају већ стотинама година. Мислим да ћемо након тога и потписати неке споразуме који већ дуго чекају потписивање и који су показатељ да се у Русији чека исход“, казао је Вујановић.

Црногорски председник сматра да ће митрополит Српске православне цркве Амфилохије, како се одлука о НАТО-у буде примицала, „дати гас“ у бављењу политиком.

„Нема говора да је он исказао потпуно политичко позиционирање. Он је говорио на скупу Демократског фронта, држао је један дуг, веома детаљан говор. Саопштио је шта не прихвата у државној политици Црне Горе и у односу на НАТО и у односу на Русију и он је човек који се у фактичком смислу, ставио у службу оне политике коју промовише. Ја не очекујем да ће се он у односу на НАТО у својим јавним експонирањима променити, али мислим да ће, кад се ствар заврши, он то прихватити“, казао је Вујановић.    

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала