Хапшење „Грађана Рајха“ због напада на Јевреје и азиланте

© AFP 2023 / CLEMENS BILANНемачка полиција
Немачка полиција - Sputnik Србија
Пратите нас
У рацији која је данас спроведена у шест немачких савезних држава ухапшено је двоје од седам осумњичених, који се терете за планирање оружаних напада на полицију, Јевреје и тражиоце азила, саопштио је портпарол Канцеларије савезног тужилаштва.
Присталице мађарске десничарксе партије Јобик са нацистичким поздравом - Sputnik Србија
Ко су европски десничари?

У акцији против десничарске екстремистичке групе учествовало је око 200 полицајаца, а током ње пронађени су оружје, муниција и експлозиви, пренео је Ројтерс.

Портпарол Министарства правде Немачке Фрауке Келер казао је да је циљ акције да нагласи опредељеност власти да се изборе са ултрадесничарским екстремистичким групама, чији број све више расте у Немачкој.

„Ово је веома важан сигнал против ултрадесничарске екстремистичке сцене у Немачкој, која показује да су наше обавештајне агенције опрезне и да ће наставити да се боре против екстремиста са великом одлучношћу“, рекао је Келер на конференцији за новинаре.

Канцеларија савезног тужилаштва саопштила је раније данас да претражује куће шест особа осумњичених за оснивање нове групе и још једне особе оптужене да је логистички подржавала ту мрежу.

Избори у Немачкој - Sputnik Србија
Пораз странке Ангеле Меркел, Немачка радикално скренула удесно

„Циљ рације је прикупљање нових доказа о стварању једне формалне групе, као и о наводном планирању кривичних дела“, наведено је у саопштењу.

Осумњичени су се углавном повезали преко друштвених мрежа и власти претпостављају да су планирање оружаних напада почели у пролеће 2016. године. У саопштењу се не наводи којој групи екстремиста осумњичени припадају, али немачки медији су објавили да је реч о такозваним „Грађанима Рајха“ који не признају институције савремене Немачке.

Келер је казао да је приметна идеолошка блискост ухапшених са „Грађанима Рајха“, али је неопходно проверити да ли постоји повезаност и колико су блиски са том групом.

Немачка обавештајна агенција БФВ почела је са праћењем групе у новембру, након што је један њен члан упуцао полицајца који је претраживао његову кућу.

Осим у Берлину, рација је извршена у савезним државама Баден-Витенбергу, Бранденбургу, Доњој Саксонији, Рајна–Палатинату и Саксонија–Анхалту.

 

Извор: Танјуг

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала