Адвокати против Трампа

© REUTERS / David MoirДоналд Трамп у Абердину у Шкотској.
Доналд Трамп у Абердину у Шкотској. - Sputnik Србија
Пратите нас
Адвокати бројних имиграционих организација и Америчке уније за грађанске слободе поднели су данас тужбу како би блокирали уредбу америчког председника Доналда Трампа којом се обуставља улазак у САД избеглицама и страним држављанима из седам претежно муслиманских земаља.

Адвокати су саопштили да је известан број људи већ незаконито приведен у вези са уредбом коју је Трамп јуче потписао, преноси Ројтерс.

Евакуација цивила из источног Алепа. - Sputnik Србија
Трамп забранио избеглицама улазак у САД

Адвокати су тужбу поднели федералном суду у Бруклину, у Њујорку, у име двојице Ирачана који су имали визе за улазак у САД, али су у петак увече приведени на њујоршком аеродрому „Џон Ф. Кенеди“.

Ирачани су приведени неколико сати након што је Трамповом извршном уредбом на четири месеца обустављен прилив избеглица у САД и привремено је забрањено путницима из шест земаља са муслиманском већином да уђу у САД, а из Сирије — на неодређено време.

У тужби се од судије тражи да наложи ослобађање двојице Ирачана и да блокира Трампову уредбу у име људи који имају важећа документа, али се налазе у сличној незавидној ситуацији на разним аеродромима у САД.

Један од приведених Ирачана је некада радио за америчку војску, а други је супруг жене која је радила за америчку безбедносну компанију, наводи се у тужби.

„Њихово незаконито привођење је део раширеног модела који се примењује на многе избеглице и пристижуће странце који се приводе након што је 27. јануара потписана извршна уредба“, написали су адвокати.

Бела кућа засад није доступна за коментар, наводи британска агенција.

Трамп је јуче рекао да ће нова уредба помоћи у заштити Американаца од терористичких напада.

 

Извор: Танјуг

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала