До пензије у Србији радом у Русији

© Фото : PixabayБака и дека
Бака и дека - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Протеклих деценија многи су радом у Русији обезбеђивали егзистенцију себи и својој породици. Те године ће, по потписивању Споразума о социјалној сигурности између Србије и Русије, који је већ усаглашен, некима омогућити одлазак у пензију. Србија ће преговоре о сличном споразуму до краја године започети и са Кином.

Подизање прага за одлазак у пензију, у складу са пре две године измењеним законом о пензијском и инвалидском осигурању, многе је онеспокојило уз запитаност како до пензије. У Србији у којој је толико људи остајало без посла и до њега поново тешко долазило, када је и повезивање радног стажа било проблематично, пуна пензија са 65 година старости и 40 година стажа многима је недостижан циљ. Поготово онима који су за егзистенцијом потегли на рад у иностранство.

Александар Вучић - Sputnik Србија
Вучић: Биће повећања пензија и плата

Споразум о социјалној сигурности, који је недавно усаглашен између Србије и Руске Федерације, многима од њих ће омогућити да споје српски и руски стаж и дођу макар до оне умањене пензије за коју је неопходно минималних 15 година рада.

Помоћник министра за рад, задужен за пензионо и инвалидско осигурање Зоран Милошевић, који је учествовао у изради Споразума, нада се да ће он ступити на снагу до краја године. До тада ми у Србији можемо да завршимо све процедуре, али какве су оне руске и да ли ће и они до тада то моћи да ураде, не би могао да спекулише.

После дугих преговора, који су трајали седам година, Споразум је парафиран, што значи да су делегације две државе апсолутно усагласиле текст и он сада треба да прође кроз процедуру усвајања и у једној и у другој држави, каже Милошевић за Спутњик.

Он, међутим, напомиње да наши грађани који ће моћи да рачунају и рад у Русији у пензиони стаж не треба да брину хоће ли ступити на снагу за пола године или нешто касније, јер ће он важити ретроактивно. Веома је битно да ће се рачунати стаж који је остварен и пре на пример 20 година, а не само од ступања на снагу Споразума. Пензија ће се, како напомиње, добијати у Србији.

Споразум ће се односити само на оне који су уплаћивали доприносе за пензионо осигурање, како у Србији, тако и у Русији. Објашњавајући најважније одредбе усаглашеног текста, Милошевић каже да је то свакако сабирање радног стажа у обе државе, уколико је то потребно за остваривање права на пензију.

Застава Грчке - Sputnik Србија
Грчки пензионери протестoвали због мера штедње

„Неко ко је радио 10 година у Србији и исто толико у Русији и када наврши потребне године старости, данас не може да оствари право на пензију, јер нема законом прописан минимум од 15 година радног стажа. Сутра када Споразум ступи на снагу, он ће добити две пензије, једну из Србије, једну из Русије. То ће бити укупно 20 година, с тим што ће пензија бити одређена сразмерно годинама стажа у свакој држави“, објаснио је помоћник министра за рад.

Он подсећа и на то да неко ко је, на пример, радио 25 година у Србији и пет година у Русији, сада добија пензију само за „српских“ 25 година плаћања доприноса.

„Сутра ће он и за ових пет година навршених у Русији остварити право на пензију“, указује Милошевић на још једну важну одредбу будућег Споразума.

Важним је оценио и то што процедура за грађане неће бити компликована. Сви захтеви ће се подносити у Србији, у филијали Фонда пензијског и инвалидског осигурања (ПИО) на територији општине где подносилац захтева живи, а Фонд ПИО ће у поступку који је прописан све завршити, нагласио је помоћник министра.

На питање на кога ће се Споразум односити, с обзиром на то да су наши људи на разне начине долазили до посла у Русији, Милошевић истиче да право може да оствари само онај ко је у Русији најмање годину дана плаћао доприносе за пензионо осигурање.

Нацистички официри позрављају Адолфа Хитлера на војној паради 1938 у Немачкој - Sputnik Србија
Белгијски нацисти добијају пензије од Немачке

„Ако је неко отишао потпуно приватно, али је плаћао допринос, он ће остварити право на пензију. Суштина је да је неко плаћао допринос за пензијско и инвалидско осигурање. Начин на који је отишао је небитан“, подвукао је он.

Колико наших држављана на раду у Русији може да рачуна на корист од Споразума он није могао да прецизира.

„Који је број наших људи који раде и плаћају допринос у Русији то заиста не знамо. Према неким подацима које имамо тренутно је у Русији по различитим основама око 6.000 наших радника. То су подаци које смо добили од колега са руске стране“, рекао је Милошевић, истичући да Споразум подразумева реципроцитет и да се исте одредбе односе и на Русе који раде у Србији.

Директор руског Института за актуелну економију Никита Исајев сматра да све већи број радника не жели више да буде део ’сиве економије‘, јер води рачуна о будућности, то јест о старости. За то су, сматра он, неопходне и мере подстицаја, попут Споразума о социјалној сигурности између Русије и Србије.

„Поздрављам потписивање тог билатералног споразума и сматрам да је то цивилизовани приступ решавању проблема. Иако се економска криза у Русији наставља, држава брине о правима обичних радника. А пошто Србију перципирам не само као пријатељску земљу, него и као један од прозора у Европу, сматрам да Русија на тај начин поручује не само Србији, већ и читавој Европи, да за њу ’социјалне обавезе‘ нису празне речи“, казао је Исајев за Спутњик.

Доколица - Sputnik Србија
Нема више доколице — Русија уводи порез на беспосличарење

Споразуме какав је усагласила са Русијом Србија има са 28 земаља. Основни принцип типичан за све њих је једнак третман осигурања, да се примењује законодавство земље у којој се ради, принцип сабирања стажа, ако је то потребно да се оствари пензија, и да ће се особи која живи у Србији, ту и исплаћивати пензија остварена у државама са којима је потписан споразум, објаснио је Милошевић.

Србија тренутно преговара о потписивању споразума са још неколико држава. То је Квебек који има посебна овлашћења да склапа споразум о пензијско-инвалидском осигурању са другим земљама. Са Канадом имамо потписан споразум, али се он не односи и на њену провинцију Квебек чија је организација другачија, напомиње он.

„О споразуму са Квебеком ћемо преговарати у току ове године, као и о оном са Грчком са којом до сада нисмо имали никакав споразум. Наставиће се преговори са Украјином који су почели, па су из познатих разлога због ситуације у тој земљи прекинути. До краја ове или почетком идуће године ће почети преговори са Аустралијом“, рекао је Милошевић.

„У септембру или октобру почеће преговори са Кином. Одржани су прелиминарни разговори и договорено је да у септембру или октобру почну преговори“, најавио је Милошевић у разговору за Спутњик.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала