Мухика: Амерички протекционизам ће скупо коштати човечанство

© AP Photo / Matilde CampodonicoБивши председник Уругваја Хосе Мухика
Бивши председник Уругваја Хосе Мухика - Sputnik Србија
Пратите нас
Бивши председник Уругваја Хосе Мухика у ексклузивном интервјуу за Спутњик мундо коментарисао је нову протекционистичку стратегију САД.

„Чињеница је да САД желе да ограниче слободну трговину док се Пекинг залаже за заштиту отворених тржишта. Сматрам да ништа није случајно и да је то резултат глобализације, коју су промовисале међународне финансијске структуре, транснационалне корпорације и одређени медији“, рекао је Мухика за Спутњик мундо.

Хосе Мухика - Sputnik Србија
Мухика: Осећам се као брат Исуса Христа (видео)

„Тежња ка што већем богатству створила је конзумеристичко друштво, али богаташи су игнорисали интересе представника средње класе развијених земаља. Оно што се тренутно догађа је одговор средње класе, она сад даје власт људима који реализују овакве пројекте, који су као из прошлости“, каже Мухика.

Према његовим речима, средња класа одговара тако што „подржава национализам који је маскиран у протекционизам“, што је резултат разочарања и стагнације. Човечанство ће платити велику цену због тога, сматра Мухика. 

„Основно је питање колико је опасно распламсавање трговинског рата и да ли ће то довести до кризе светског тржишта. Ради се о америчкој тежњи ка аутаркији, односно изолацији. Нисам сигуран да ће тај процес трајати дуго, али то ће свакако бити велики шок за светску економију“, истиче он.

Мухика сматра да ће се земље које су до сада имале јаке трговинске везе са САД, попут Мексика, окренути својим јужним суседима. Према његовом мишљењу, најављени протекционизам САД је добра прилика за склапање регионалних трговинских споразума у Латинској Америци, као и за развој односа са Европом.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала