Шта смета Трампу да се сложи са Русијом

© REUTERS / Kevin LamarqueПредседник САД Доналд Трамп током конференције за медије у Белој кући
Председник САД Доналд Трамп током конференције за медије у Белој кући - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник САД Доналд Трамп у четвртак је на конференцији за новинаре поново критиковао медије због „лажних вести“, рекавши да „лажни извештаји компликују могућност да се направи договор са Русијом“.
Медији - Sputnik Србија
Запад „објавио“ рат лажним вестима

Трамп сматра да се „лажне вести“ све време приказују на телевизији. Конкретно, Трамп је назвао „бесмислицом“, „лажју“, „преваром“ и „махинацијом“ вест о наводним везама његовог изборног штаба са Русијом. Трамп је рекао да ауторе цурења телефонских разговора његових помоћника, или разговора председника са страним лидерима „треба да буде срамота“ заједно са новинарима.

Он је истакао да би желео да се „слаже са Русијом“, иако сматра да то „политички није баш добро“. Осим тога, он не зна да ли ће две државе моћи да се договоре. Истовремено је оптужио Хилари Клинтон да је она почела да „ресетује“ односе са Русијом и „дала 20 одсто уранијума из земље“. Само „ресетовање“ Трамп назива „глупим пластичним тастером“.

„Нисам урадио ништа за Русију. Ако будемо успели да се сложимо то је позитивна ствар. Имамо веома талентовану особу, америчког државног секретара Рекса Тилерсона који ће се састајати са њима“, додао је Трамп.

Амерички лидер такође је истакао да би му било лакше да заузме оштрији курс према Москви.

Изабрани председник Доналд Трамп - Sputnik Србија
Трамп: Немам ништа са Русијом, медији се шале

„Што сам чвршћи према Русији то боље. Али знате шта? Желим да урадим праву ствар за Американце. И да будем искрен, на другом месту желим да урадим праву ствар за цео свет“, рекао је амерички председник.

Трамп је такође нагласио да су Русија и САД две моћне нуклеарне силе и да „нуклеарни холокауст“ не може ни са ничим да се упореди.

„Уколико будемо имали добре односе, верујте ми, то ће бити добро, а не лоше“, додао је Трамп.

Осим тога, амерички председник коментарисао је информације које су се појавиле у медијима о руском војном броду који је наводно примећен у близини америчке обале.

Министр иностранных дел РФ Сергей Лавров и госсекретарь США Рекс Тиллерсон о время переговоров в рамках встречи глав МИД G20 в Бонне - Sputnik Србија
Продуктиван састанак Лаврова и Тилерсона

У четвртак је телевизија „Фокс њуз“, позивајући се на неименованог америчког званичника, јавила да је извиђачки брод руске морнарице „Виктор Леонов“ у среду увече виђен у близини лучког града Норфолка, у држави Вирџинији. Према речима званичника, брод се појавио у међународним водама око 65 наутичких миља североисточно од Норфолка. Телевизија је навела да се територијална граница САД налази на 12 миља (око 22 километара) од обале.

„Најбоља ствар коју бих могао да урадим је да пуцам у тај брод, који је на 30 миља од обале. Сви у нашој земљи би рекли: ’О, то је тако добро!‘, али то није добро. Желео бих да се слажем са Русијом“, истакао је Трамп.

Трамп је током своје предизборне кампање више пута рекао да намерава да се договори са Русијом и да се нада сарадњи са Москвом у борби против тероризма. Због тих изјава Трампа је жестоко нападала Хилари Клинтон.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала