Француски председници и њихове љубавнице

© Fotolia / KatalinksЖена у костиму француске собарице
Жена у костиму француске собарице - Sputnik Србија
Пратите нас
Француска никад није робовала пуританству и њени владари су увек могли да буду сигурни да их љубав неће коштати положаја, као и да им може донети који проценат популарности више. У време безидејности, сапунице на највишем нивоу избијају на прво место, док се реални проблеми гурају под тепих.

Секс-скандали у владајућим круговима су увек били нормала појава у Француској. Сетимо се само дворова династије Валоа, затим Луја XV и Наполеона. Ко је замерио Наполеону што се оженио једном Жозефином која је мењала љубавнике као рукавице, и пре и за време брака? Ни у XX веку се није робовало моралу. На пример, Франсоа Митеран, веома поштован у француском народу, дуго је крио да има две породице и да му љубавница са кћерком живи поред саме Јелисејске палате.

Данас више ништа иза зидина Јелисејске палате не може да остане тајна. Сматра се да је управо Никола Саркози увео папараце у центар француске политике.

© AFP 2023 / THOMAS SAMSONЈелисејска палата
Јелисејска палата - Sputnik Србија
Јелисејска палата

Никола Саркози — прави син „мађарског Казанове

Никола Саркози се прославио 2002. године у јеку талачке кризе у Паризу када, је луди програмер узео као таоце децу у једном обданишту. Он је тада лично као министар полиције водио преговоре са терористом, чак је себе нудио у замену за децу. Међутим, та славна епизода из његовог живота је брзо заборављена. У сенки су је бацили секс-скандали и корупционашке афере.

Као прави син Палија Саркозија, који је у својим мемоарима писао како је „скакао са жене на жену“, не разматрајући да ли се ради о дадиљама или секретарицама, Никола Саркозији је лепшем полу посвећивао посебну пажњу. Својој првој супрузи Мари Доминик Кулиоли је био веран док су му биле потребне њене корзиканске везе да постане градоначелник града Нејиа на Сени. Убрзо му је досадила једноличност и пажњу је скренуо на женину најбољу другарицу Сесилију Атијас, која је у то време такође била удата. Прво су се крили неко време, а затим су отворено почели да излазе. Због болести Мари Доминик, Саркози је остао са њом у браку до 2007. године, када је напокон могао да озакони своју везу са Сесилијом.

Међутим, да је љубав најлепша само док је забрањена говори и то да су његове очи одмах почеле да се заустављају на другим женама. Приписивали су му везу са супругом једног од министара док је још био шеф Министарства унутрашњих послова, као и везу и са кћерком Жака Ширака — Клод. Једно време је француског председника звао „тата“, иако је био званично ожењен. Покушао је чак да заведе и Оландову, у то време време вољену, Валери Трирвелер. Таблоиди су писали да је пошто је одбијен узвикнуо: „Шта она мисли ко је!“

Никола Саркози, бивши француски председник - Sputnik Србија
Саркози пред судијама

Када је све то досадило мадам Саркози, она је спаковала кофере и отишла код свог љубавника.

Ни Никола није дуго остао сам у Јелисејској палати. Убрзо је срео певачицу и манекенку Карлу Бруни, која се у почетку своје каријере прославила обнаженим фотографијама, и брже-боље се оженио. Сматра се да је управо она била та која је увела папараце у Јелисејску палату. Понашала се по принципу „немам шта да кријем“, што баш и није ишло у корист француском председнику и што се осетило на његовом рејтингу. Тако је британски таблоид „Дејли мејл“ 2009. године објавио да је политичар унајмио познаницу своје супруге, инструкторку за секс Жули Империјал ради побољшања својих сексуалних могућности. Она је, наводно, израдила читав програм вежби за истезање и јогу.

Француска јавност би опростила Саркозију све секс-скандале, чак је ту могао да добије и који проценат више, али није могла да пређе преко корупције. Процуреле су информације да је лично узимао новац од власнице „Лореала“ Лилијан Бетанкур, због чега је 2014. године био и ухапшен, а рука му није задрхтала ни када је узимао 50 милиона евра за кампању од „диктатора“ Муамер ел Гадафија. Е то Французи не праштају.

Оланд — умишљени донжуан

Николу Саркозија ће у Јелисејској палати заменити нехаризматични Франсоа Оланд, социјалиста за кога је сиротиња „безуба“, који воли скупе ресторане и жене. Он ће остати упамћен као најнепопуларнији председник у историји Француске. Не само да је уништио своју даљу политичку каријеру, већ и репутацију читаве Социјалистичке партије.

Увек други поред своје невенчане супруге Сеголен Роајал, његов его је страшно трпео. Она је била та која је била вођа, миљеница председника Франсоа Митерана, прва жена кандидат за председника Француске. Међутим, након њеног пораза од Николе Саркозија 2007. године, био је његов ред да окуша срећу у борби за Јелисејску палату. Чим је победио, осетивши да је дошло време да изађе из сенке своје јаке супруге, он отворено почиње да се виђа са новинарком Валери Трирвелер, која је у то време била удата и имала троје деце. Сеголен га је истерала из куће, а он је Валери увео у Јелисејску палату као прву даму.

Ни ова љубав није дуго трајала. Уморивши се од интрига бивше и тренутне невенчане жене, председник је одлучио да нађе одушка са стране. Свет су обишле фотографије Франсоа Оланда како на мотоциклу иде у загрљај новој љубавници глумици Жули Гаје. Толико је била јака страст да је пренебрегао своју безбедност и само се са једним телохранитељем возио градом.

Након овог скандала, Валери је покупила ствари и напустила Јелисејску палату. Као освету ускоро је написала књигу „Хвала за тај тренутак“ у којој је разобличила легенде о Оланду и тиме му оборила и тако низак рејтинг. Она је покушала чак и да се убије прогутавши пилуле за спавање, али су успели да је спасу.

© AFP 2023 / JEFF PACHOUDГлумица Жили Гаје
Глумица Жили Гаје - Sputnik Србија
Глумица Жили Гаје

Франсоа Оланд броји последње дане у Јелисејској палати, где сада живи са Жули Гаје, а коме иде на мотору у позним ноћним сатима, не зна се. У сваком случају, он је председник који апсолутно ни по чему неће остати упамћен у народу када је политика у питању.

Макрон — нови секс-симбол земље галских петлова

Након два председника, која ће остати у памћењу Француза по својим скандалима са женама и ни по чему другом, долази секс-симбол земље Емануел Макрон, 39-годишњи кандидат који формира нови покрет центра „Напред“.

Он ништа ново не нуди. Убеђени је глобалиста и еврофанатик, залаже се за повећање расхода за војску, противи се изласку државе из НАТО-а. Многи сматрају Макрона и Ротшилдовим кандидатом обзиром да је дуго година радио у њиховој банци и то на највишим местима. Спрега власти и крупног капитала није ништа ново ни за Француску, ни за остатак света.

© AFP 2023 / BERTRAND GUAYЕмануел и Бриџит Макрон
Емануел и Бриџит Макрон - Sputnik Србија
Емануел и Бриџит Макрон

Међутим, он има другачију љубавну причу од својих претходника. Кандидат за председника се заљубио у Бриџит са 15 година — она му је била наставница француског језика. То је била забрањена љубав, јер је она била удата и 24 године старија од њега. Међутим, Емануел је био упоран и 14 година касније убедио је Бриџит да све остави и уда се за њега. У то време она је имала 53 године. Ова прича се врло добро користи у пропагандне сврхе, јер су Французи веома стара нација и љубав младића према старијој дами добро пролази код бирача.

Са друге стране, постоје и „зли језици“ који кажу да је брак само параван. Француски посланик Никола Дуик је рекао да иза њега стоји „веома богати геј лоби“. Кружиле су гласине да је у вези са председником „Радио Франса“ Матје Гале. 

​Није спорно да Макрон има јаку медијску подршку, било захваљујући „геј лобију“ или неком другом. Према последњим анкетама, он би у другом кругу могао да победи кандидаткињу Националног фронта Марин ле Пен са 66 наспрам 34 одсто гласова бирача. Анкете су једно, а резултат може да буде сасвим другачији.

Секс-скандали су више били у центру пажње Француске, па и светске јавности, него стварни проблеми народа. У тренутку када се Француска суочила са највећом кризом у последњих неколико деценија, јавност је била замајавана различитим причицама из кулоара Јелисејске палате. Шта ће се даље дешавати након избора новог председника, остаје да се види. Али ни нови потенцијални председник Француске није представио ништа ново — све је већ виђено.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала