Градоначелнику Риге забранили да пише на руском

© AFP 2023 / ILMARS ZNOTINSЛидер проруске летонске партије Центар хармоније и градоначелник Риге Нил Ушаков говори након гласања у Риги
Лидер проруске летонске партије Центар хармоније и градоначелник Риге Нил Ушаков говори након гласања у Риги - Sputnik Србија
Пратите нас
Суд у Риги није дозволио градоначелнику Нилу Ушакову да на друштвеним мрежама пише на страним језицима — руском и енглеском, јавила је телевизија ЛНТ.
НАТО војска на паради у Естонији - Sputnik Србија
Естонска русофобија подржана америчким тенковима

Суд је такође потврдио одлуку директора Центра државног језика да Ушакова казни са 140 евра за комуникацију са грађанима на друштвеним мрежама на руском и енглеском језику.

У одлуци суда наводи се да локална самоуправа током консултација са становништвом чак и на друштвеним мрежама мора да употребљава државни језик.

Центар је Ушакова казнио још у јулу 2016. године, али је градоначелник тада одбио да је плати, обратио се суду, а на својој страници на друштвеној мрежи поставио карикатуру: слику са људским лобањама и потписима „Летонац“, „Рус“, „Муслиман“ итд. Само је једна лобања изгледала као лобања неандерталца, а испод њега стајао је потпис „Центар државног језика“.

Раније су одборнику Градске скупштине Даугавпилса одузета овлашћења због непознавања летонског језика.

У септембру је Ушаков у интервјуу за РТ изјавио да ће наставити да се бори за право да говори на руском језику.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала