Србија у мају потписује споразум о извозу меса у Кину

© Фото : PixabayМесо
Месо - Sputnik Србија
Пратите нас
Министар пољопривреде Бранислав Недимовић је најавио данас да ће у мају у Кини бити потписан споразум који ће омогућити извоз српског меса на то тржиште, као и да је шест кинеских компанија заинтересовано за прераду меса из Србије.
Заставе Русије, Србије и ЕУ - Sputnik Србија
Будућност припада Евроазији

"Имамо три сертификована објекта за извоз јунећег и јагњећег меса у Кину. У мају идем да потпишем споразум о безбедности хране са кинеском Агенцијом за безбедност хране", рекао је Недимовић новинарима у Лучанима.

Тим споразумом ће се стећи услови да месо из Србије може да иде у Кину, нагласио је Недимовић.

Он је казао да за сада имамо сертификате за прерађивачку индустрију и да се зато дају веће субвенције за овце и говеда.

"Желимо да повећамо капацитет сточног фонда. Пре неколико дана нам је било шест кинеских компанија које се баве прерадом, неке и прерадом говеђег меса", рекао је Недимовић у разговору са пољопривредницима.

Он је казао да Србија жели да, поред јагњећег и јунећег меса, прошири аспортиман извоза и на млеко и прерађевине од млека, као и да са воћем и поврћем отворимо нови канал за производе из Србије.

"То нам тржиште није било доступно", додао је министар.

Пшеница - Sputnik Србија
Шта Србија може да понуди Русији, Индији, Кини

Он је казао и да је највећи италијански прерађивач говеђег меса у Европи заинтересован и да ће доћи у Србију крајем марта.

"Заинтересовани су за прављење кланице у Србији и прављење три пункта где би сабирали то месо. Да на простору централне Србије развијају систем „крава — теле" и да до шестог месеца све то развијемо", рекао је Недимовић.

Министар је додао да они једино тако могу да обезбеде довољне количине пошто тргују са 70 земаља, као и да им је зато важан споразум који ће Србија потписати са Кином и споразум о слободној трговини који имамо са Русијом.

Недимовић је рекао да је у Лучанима хтео да промовише мере аграрне политике за 2017. годину и у директном разговору са пољопривредницима сазна шта их мучи и да им одговори на сва питања.

 

Извор: Танјуг

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала