ОЕБС на Косову спреман да организује гласање 2. априла, преговори у току

© Фото : OSCE/Mikhail EvstafievЗастава ОЕБС-а
Застава ОЕБС-а - Sputnik Србија
Пратите нас
Шеф Мисије ОЕБС-а на Косову амбасадор Јан Брату изјавио је данас да ће ускоро бити познато да ли ће грађани који на Косову имају српско држављанство моћи да гласају за председника Републике Србије на изборима заказаним за 2. април.

Брату је у емисији „Слободно српски“ подсетио да је ОЕБС неколико пута до сада у техничком смислу помагао у организацији српских избора на Косову.

Немогућа мисија Саше Јанковића

„Учинили смо то три пута: 2012, 2014. и 2016. године. То је нешто што је тражено од нас. Постоји очекивање да ћемо, пошто смо то радили у прошлости, олакшати процес прикупљања гласова за српске председничке изборе, пошто је Београд то тражио од нас поново“, рекао је Брату.

Како каже, одлука да ли ће гласање за председника Србије бити омогућено и у 2017. години биће позната врло брзо.

„Тренутно смо у раним фазама разговора са властима у Приштини, и на ову тему ћемо разговарати и у Приштини, али и у Београду, све док се то питање коначно не реши. Међутим, Мисија је спремна, имамо техничке капацитете, имамо вештине, експертизу да то и одрадимо. Интерно смо организовани, а на нашим је, да тако кажем, релевантним актерима у Приштини и Београду, да пронађу решење за ово питање, заједно са нама“, казао је Брату.

Амбасадор ОЕБС-а није желео да одговори на питање када би та одлука могла да буде донета.

„Као што знате, приштинске институције не желе да Влада Србије спроведе званичне српске изборе на Косову, тако да морамо да пронађемо начин да омогућимо грађанима Републике Србије који живе на Косову да гласају на овим изборима. Управо ту у први план долази наша улога фасилитатора. А преговори су у току у овом тренутку. Питајте ме за три недеље и рећи ћу вам какве су могућности“, изјавио је Брату.

Едита Тахири - Sputnik Србија
Едита Тахири објаснила зашто Приштина блокира ЗСО

У истој емисији, Брату је говорио и о Заједници српских општина (ЗСО), за коју је казао да је веома важна за српску заједницу на Косову.

„То је тешко политичко питање, видимо колико је оно компликовано и спорно за албанску страну. А има и доста сумњи. Мислим да ове сумње такође имају везе са помирењем и поверењем између заједница“, рекао је Брату и потврдио да је из Брисела од Мисије ОЕБС-а на Косову затражено да пружи правне и техничке савете, првенствено око писања Статута ЗСО.

„Имам 532 саветника у Мисији, имамо правне и стручњаке у другим областима и тим који је спреман да почне да ради на томе“, рекао је Брату, али, како каже, још ништа конкретно није почело да се ради на том пољу.

Брату очекује да за писање Статута ЗСО ускоро буде именован Руководећи тим.

„Они ће у тиму разговарати, припремати текст, евентуално уз нашу помоћ, а затим ће разговарати са својим политичким руководиоцима. Вероватно ће доћи до састанака у Бриселу, где ће се представници Београда и Приштине састати и договорити“, казао је Брату.

На новинарско питање да оцени колико је Косово одмакло на путу стварање демократског мултиетничког друштва какво је обећано и од домаћих званичника, али и Међународне заједнице, шеф ОЕБС-а на Косову каже да ситуација дефинитивно није онаква какву би грађани желели да виде, али ни сама међународна заједница.

 

Извор: Танјуг

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала