Турска блокира сарадњу НАТО-а и Аустрије, последице по Кфор?

© AFP 2023 / JACK GUEZ Војници Кфора на Косову и Метохији
Војници Кфора на Косову и Метохији - Sputnik Србија
Пратите нас
Спор неколико европских земаља са Турском одражава се сада и на НАТО и његове партнере не-чланице, јер је Анкара блокирала све програме партнерства Северноатлантске војне алијансе, у којима учествује и Аустрија, што би могло неповољно да се одрази на мисије на Косову, Медитерану и у Авганистану, пише „Велт“.

Због блокаде Анкаре погођени су пре свега програми Партнерства за мир, у којима учествује 41 држава, међу којима је и Аустрија, која има највећи контингент војника у саставу Кфора од земаља које нису чланице НАТО-а.

Ко су иницијатори, а ко извођачи радова кризе на Балкану?

„Турска блокада програма Партнерства за мир је озбиљан проблем“, цитира „Велт“ неименоване изворе из високих кругова при НАТО-у.

Више земаља-партнера, као што су Шведска или Финска, у дописима генералном секретару НАТО-а Јенсу Столтенбергу упозорили су на озбиљне последице блокаде од стране Анкаре.

„Дугорочно ерозија наше интероперабилности може бити препрека нашој способности да учествујемо у важним вежбама НАТО-а и подржимо НАТО операције“, наводи се у писму амбасадора Финске при НАТО-у Пирите Асунмаа.

То би, како истиче, била велика штета за обе стране, како Финску, тако и НАТО. Финска није члан НАТО-а.

Прва последица турске блокаде је немогућност новог програма обуке на војној академији НАТО-а у Риму.

Анкара реагује блокадом због захтева Аустрије за прекидом приступних преговора Турске са ЕУ и критике Беча на рачун турског председника Реџепа Тајипа Ердогана.

Турске власти су раније најавиле блокаду Аустрије на међународном нивоу, те се очекивало да ће блокирати рад ОЕБС-а, којим у овој години председава Аустрија.

 

Извор: Танјуг

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала