Хан стиже „празних руку“ у македонско гротло

© AP Photo / Boris GrdanoskiПротести у Скопљу 20. марта 2017
Протести у Скопљу 20. марта 2017 - Sputnik Србија
Пратите нас
Нацрт документа Николе Груевског о изласку из политичке кризе, иако је још непознат, већ је унапред одбачен од опозиције и албанских странака.

Детаљи документа који Никола Груевски, лидер ВМРО–ДПМНЕ, спрема за излазак из политичке кризе у Македонији познати су за сада само њему и неколицини његових блиских сарадника.

План ће, како нам је незванично речено у ВМРО, бити јавно представљен оног момента када буде потуно завршен.

Политички скуп у Скопљу - Sputnik Србија
Македонија — држава или протекторат?

У Македонији је данас и Јоханес Хан, високи функционер из Европске уније, који би би требало да разговара са свим странкама, почев од албанских, док би се са Груевским срео вечерас око осам сати, па није искључено да ће бриселски званичник бити први који ће имати увид у нацрт документа Груевског. 

Што се тиче опозиције, по речима Бранка Ђорђевског, политичког аналитичара из Скопља, шта год да је у питању, све је већ унапред одбачено и од СДСМ-а и албанских странака.

„Не мислим да би у том документу могло да буде нешто више од онога што је ВМРО већ понудио. Вероватно ће се поново понудити подршку СДСМ-у за формирање владе, а да они, заузврат, одбаце такозвану ’тиранску платформу‘. Или да се иде на нове изборе. Ипак мислим да треба сачекати састанака Хана и Груевског јер ћемо онда савим сигурно знати на чему смо“, каже Ђорђевски.

Наш саговорник сумња да ће и Хан доћи „празних руку“, и убеђен је да ће сигурно нешто испоручити, што ће одредити шта ће се у наредним данима дешавати у Македонији.

Он се плаши и да би протести грађана који су против „тиранске платформе“, а који су најављени за вечерас, могли да ескалирају. А одржавају се баш у време кад би Груевски и Хан требало да разговарају, што би, сматра наш саговорник, било „веома незгодно“.

Бивши бугарски председник Росен Плевнелијев - Sputnik Србија
Македонија може постати чланица ЕУ, али без „македонизма“

Груевски је, говорећи за македонску телевизију, о свом документу рекао да очекује да текст буде готов у току наредне недеље, као и да ће бити предат на разматрање свим већим политичким партијама.

„Документ ће понудити начин изласка из садашње кризе. Он никога не фаворизује, никакву политичку партију, ни етничку заједницу. Његовим прихватањем од стране политичких партија треба да се изађе из политичке кризе, а да се притом задржи унитарност и да не се иде ка уништавању државе коју су муком добили“, истакао је Груевски.

Осврћући се на то шта је према мишљењу ВМРО-ДПМНЕ решење за излаз из кризе, Груевски је поновио да су потребни брзи превремени парламентарни избори који би се одржали заједно са локалним изборима.

Груевски је оценио и да народ мора да одбрани државу тако што ће спречити опозициони СДСМ да формира нову владу са албанским партијама, са којим има парламентарну већину.

„Држава је нападнута, потребно је да је народ одбрани. Јер, може да је нема ако буде остављена остваривању плана лидера опозиције Зорана Заева и његових сценариста. Сви који мисле да их сада оставе да направе владу, па да после реагују кад дође закон о језицима на дневни ред, можда им буде касно“, рекао је Груевски за провладину телевизију Канал 5.

Мапа - Sputnik Србија
Македонија најкорумпиранија, а где је Србија

Како је истакао, када СДСМ и албанске партије направе владу „може да се крене у прање мозга грађана“ и да „народ постане аморфна маса, а не народ са националном свешћу“.

„Упозоравам — може да дође до тога да државу немамо. ВМРО не може сам да одбрани државу, то може само народ“, рекао је бивши македонски премијер.

На питање шта ће се десити ако не буде поштована воља народа и да ли може да се контролише маса која данима протестује на његов позив да сачува унитарност, Груевски је рекао да његова партија делује само према закону и да нико не може да предвиди шта ће народ да направи.

Груевски је истакао да очекује да комесар за проширење Јоханес Хан, током посете Скопљу, осуди платформу договорену у Тирани и да осуди мешање друге државе у унутрашње послове Македоније.

Интересантно је да је први пут неко из држава ЕУ реаговао на дешавања у Македонији. Тачније, огласио се мађарски премијер Виктор Орбан, који је после састанка са македонским председником Ђорђем Ивановим у Будимпешти рекао да Мађарска чврсто стоји против „тиранске платформе“, напомињући да стабилност Европске уније није могућа без Македоније.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала