Туск оптужен да је радио са Путином против Пољске

© Fotobank.ru/Getty Images / Sean GallupПредседник Европског савета Доналд Туск
Председник Европског савета Доналд Туск - Sputnik Србија
Пратите нас
Министар одбране Пољске Антони Маћеревич оптужио је председника Европског савета Доналда Туска да сарађује са председником Русије Владимиром Путином како би нашкодио пољским интересима у случају пада авиона у Русији 2010. године, у којем су погинули тадашњи председник Пољске Лех Качињски и још 95 особа.
Председник Европског савета Доналд Туск - Sputnik Србија
„Први Европљанин“ — агент ФСБ-а?

Министарство је јуче ставило до знања војном одсеку Кабинета државног тужилаштва да сумња да је Туск, који је био премијер у то време, злоупотребио поверење у спољним односима.

Портпаролка кабинета тужиоца у Варшави потврдила је да је добила обавештење од Министарства у којем се Туск оптужује за дипломатску велеиздају, преноси Ројтерс.

Тужилаштво има 30 дана да одлучи да ли ће покренути истрагу.

Тусков кабинет у Бриселу одбио је да дâ коментар.

Бивши председник Пољске Лех Качињски који је погинуо у авиокатастрофи код Смољенска - Sputnik Србија
Пољска ексхумира Леха Качињског

То је најозбиљнија оптужба коју је против Туска поднела десничарска партија Закон и правда, на чијем челу се налази Јарослав Качињски, брат покојног председника, најмоћнији политичар у Пољској и Тусков противник, наводи Ројтерс.

Маћеревич је за лист „Газета Полска“ рекао да је Туск ступио у нелегалан контакт са Владимиром Путином на штету Пољске и да би због тога требало кривично да одговара.

Државна новинска агенција Пољске пренела је део обавештења у којем се наводи да је Туск пристао на услове који су спречили да Пољска у потпуности учествује у истрази узрока пада авиона у близини руског града Смоленска.

 

Извор: Танјуг

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала