Стејт департмент: Хемијски напад у Идлибу утицаће на односе САД и Русије

© AFP 2023 / NICHOLAS KAMMЗграда америчког Стејт департмента у Вашингтону
Зграда америчког Стејт департмента у Вашингтону - Sputnik Србија
Пратите нас
Недавни инцидент с употребом хемијског оружја у сиријском Идлибу одразиће се на односе Америке и Русије, изјавио је у четвртак високи представник Стејт департмента САД.
Министр иностранных дел Турции Мевлют Чавушоглу - Sputnik Србија
Чавушоглу: То што Русија штити Асада је потпуно погрешно

„И то како ће Русија одреаговати на оно што се догађа одразиће се на наше позиције“, изјавио је он и додао да ће то утицати и на односе земаља у ширем смислу.

„То колико ће се брзо или споро они развијати и у каквом правцу, зависиће од тога шта ће државни секретар Рекс Тилерсон чути током предстојеће посете Москви“, рекао је дипломата.

Амерички државни секретар Рекс Тилерсон звао је телефоном министра иностраних послова Русије Сергеја Лаврова како би сазнао какво је гледиште Русије на догађаје у Сиријском Идлибу, рекао је новинарима високи представник Стејт департмента САД.

„Јуче је био позив, разговарали су о ономе што се догађало, Тилерсон је тражио руску анализу или излагање онога што се, према њиховом мишљењу, догодило“, рекао је представник Стејт депратмента. 

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган - Sputnik Србија
Ердоган: Турска ће подржати америчку војну операцију у Сирији

Према његовим речима, Тилерсон током предстојеће посете Москви 11. и 12. априла намерава да разговара о могућем продубљивању сарадње с Русијом у Сирији. 

„Овај хемијски напад је огроман проблем у последњих неколико дана. И то ће обојити дискусије у Москви. Разматрамо могућности сарадње с Русима, али никакве одлуке у овом тренутку нису донете како бисмо више сарађивали. Тилерсон путује како би се упознао са тим и проценио какав је потенцијал“, рекао је представник Стејт департмента. 

Тилерсон ће се, како је најављено, у Москви састати с руским председником Владимиром Путином, уколико добије позив.

„Састанак с Лавровом је потврђен. Наравно, ако буде позван да се састане с Путином, он ће то и учинити“, рекао је представник Стејт департмента и подсетио да је претходни државни секретар обично имао ту могућност. 

Према његовим речима, Тилерсон током посете Москви неће разговарати о могућем сусрету председника Русије и САД, Владимира Путина и Доналда Трампа.

Доналд Трамп у Конгресу САД конгрес САД - Sputnik Србија
Трамп разматра војне мере против Сирије

Једна од тема Тилерсонове посете Москви биће и „мешање Русије“ у америчке изборе.

„Државни секретар то сматра једном од области у којима Русија или нарушава међународне норме или ствара напетост која без потребе подрива поверење“, рекао је дипломата.

Једна од тема разговора биће, према његовим речима, и терористички напад у Санкт Петербургу. 

„Осуђујемо овај терористички напад у Санкт Петербургу. Наравно, то ће бити једна од тема током посете“, рекао је дипломата.

Према његовим речима, низак ниво поверења према Русији један је од кључних фактора који одређују односе Москве и Вашингтона. 

„Постоји веома низак ниво поверења у Русију. То је једно од фундаменталних питања у односима. Ови односи су на ниском нивоу због дејстава Русије“, рекао је он.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала