Независна Шкотска остаје у ЕУ

© REUTERS / Russell CheyneНационална застава испред шкотског парламента у Единбургу.
Национална застава испред шкотског парламента у Единбургу. - Sputnik Србија
Пратите нас
У писму Европске странке зелених, које је потписало 50 политичара, наводи се да би независна Шкотска била и више него добродошла да остане у Европској унији уколико на референдуму изгласа независност од Британије.

Група политичара, углавном из Зелене партије, рекла је да би помогла како би транзиција до пуног чланства Шкотске у ЕУ била „брза и уредна колико је то могуће“.

Присталице независности Шкотске пролазе поред шкотског парламента у Единбургу - Sputnik Србија
Куда ће Шкоти и Ирци после „брегзита“?

Писмо упућено шкотском парламенту потписало је 26 министара Европског парламента, као и чланови парламената држава као што су Немачка, Ирска, Грчка, Шпанија и Белгија.

„Питање шкотске уставне будућности и ваше везе са Британијом и ЕУ требало би да одлучи народ Шкотске. Није на нама да кажемо где припада Шкотска или којим путем ће ићи. Уколико би Шкотска постала независна земља и затражила да задржи своје чланство у ЕУ, нудимо потпуну подршку да прелаз буде брз и уредан колико је то могуће“, наводе министри.

Подршка министара могла би да буде виђена као појачање за референдум о независности који планира премијерка Шкотске Никола Стерџон, оцењује „Гардијан“.

Шкотска национална партија пажљива је у томе да референдум не пласира као повратак Бриселу, с обзиром на то да је и међу Шкотима присутна доза евроскептицизма, наводи лондонски лист.

Овог месеца, Шпанија је саопштила да неће искористити вето уколико Шкотска одлучи да се придружи ЕУ и тако је отклоњена кључна препрека шкотском чланству у ЕУ.

Члан Зелене партије Рос Грир рекао је да постоји огромна подршка широм Европе за европску будућност Шкотске, али да је то једино могуће уколико Шкотска постане независна, преноси „Гардијан“.

 

Извор: Танјуг

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала