Гинисов рекорд у категорији „највеће јело“ власништво је номадских Арапа — бедуина и зове се „бедуинска пуњена камила“.
Ако се зна да је двогрба камила тешка од 450 до 700 килограма, а једногрба од 250 до 550, тешко да ће овај Гинисов рекорд икада бити „потучен“. Осим ако неки гурмански перверзњак не одлучи да „окрене слона“.
Замислите ражањ и на њему камилу, у камили јагњад, а у њима пилиће, а у пилићима рибу, па у риби понеко јаје… Е, то је највеће јело на свету.
Овај традиционални бедуински оброк се спрема за сватове и посебне забаве.
Припрема пуњене камиле на ражњу је врло стриктна и почиње њеним кувањем. После се претходно скувана камила пече, али напуњена труповима оваца, које су напуњене пилићима, који су опет напуњени рибом, која је напуњена јајима…
There isn't a man woman, child or animal left in Kerry for this #KerryvMayo match except of course for this camel 🐫 #gaa #maharees pic.twitter.com/GtYj4PdloK
— Killian Burns (@KillianBurns) August 19, 2017
Храбал је дао и рецепт за овај абисинијски специјалитет:Иако се ауторско право на пуњену камилу приписује бедуинима, чувени чешки писац Богумил Храбал у свом делу „Служио сам енглеског краља“, ово јело је назвао абисинијским (данашња Етиопија).
- заклана и очишћена камила
- неколико стотина јаја (тврдо куваних)
- двадесет ћурана
- надев од тридесет корпи кифлица
- џак першуна
- вреће зачина
- ликер од трава које су људи жвакали, па испљунули
- корпа за веш пуна бибера
- неколико стотина метара млевеног корења разног порекла
- две антилопе печене на стотинама паковања бутера
- неколико десетина килограма додатака који се држе у тајности.
Печене антилопе пуне се печеним ћуранима пуњеним надевом у који се убацују тврдокувана јаја; све се то потом опет пече док се камила очисти од костију.
У завршној фази камила се пуни антилопама пуњеним ћуранима, са надевом у коме су тврдо кувана јаја, а за то време направи се жар од најмање троја кола дрва: пре стављања на ражањ све шупљине у камили, антилопама и ћуранима попуне се рибом.
Пријатно!