Џони, Цане, Рамбо — свака им је ка‘ Његошева

Пратите насTelegramOdyssey
Три великана југословенског рокенрола, Бранимир Џони Штулић, Зоран Костић Цане и Рамбо Амадеус, осим што су славу стекли као композитори и текстописци, освојили су публику и „ванмузичким активностима“.

Као мало ко у историји југословенске културе њих тројица су стекли славу и изрекама које њихови обожаваоци често цитирају, као што традиционални Црногорци цитирају стихове из „Горског вијенца“.

У наставку доносимо неколико најзанимљивијих изјава југословенских рок великана.

ЏОНИ ШТУЛИЋ

Бранимир Џони Штулић - Sputnik Србија
Штулић — „Југословенски Исус“ и(ли) „балкански Дилан“

О Југославији

Па, ја Југославију никада нисам волио. Није имала добро име, то име ми је увијек значило јужна робија. Ма добро, то ми није сметало, дизајн је био изврстан, али људи нису били ОК. Али сад је још горе.

О Хрвати(на)ма

Разлика између сељака и сељачине једнака је као и разлика између Хрвата и хрватине.

О Србима

На просторима бише Југославије постоје само три етничке групе народа: источни Срби, западни Срби и радикални Срби. Источни Срби живе на подручју Македоније, Црне Горе и Србије, западни Срби су у Босни, Хрватској и Словенији, а радикални Срби су усташе и четници!

О дрогама

Па зато смо ми људи и направили политику да је имамо уместо дроге. Тамо гдје политика не функционира, тамо дрога влада. Да ли је то црква, по Марксу, или је то фактичка дрога, није битно, али то је чињеница. И зато Америка има тако грозне проблеме са дрогом. Тамо нема политике.

О Југословенима

Штета заправо што више нема Југославије, јер гдје ће сада сви ти кретени и лопови?

О Достојевском

Увијек су ми говорили да ја морам, рецимо, промовирати плочу, да се морам сликати, давати интервјуе… па сам их питао:

„Јесте ли читали Достојевског?“. 

Веле: „Јесмо!“

„А јесте ли га кад видјели?“

О идентитету

Уосталом, што ме стално петљате с Хрватском? Хрвата ионако нема барем 600 година. Што уосталом значи бити Хрват и који је то дух специјални хрватски?… Откачите се од мене, имате свој живот. То су ваше ствари. Ја сам Турчин, и то сам Турчин за себе, а не за вас. Такођер сам и Македонац. И никоме ништа не дугујем.

О Уставу

Када се једном донесе балкански устав, прва два члана ће бити: човек није крив што је жив и јачи тлачи! Временом ће и овако направити две хиљаде амандмана…

О Титу

Немам више ни с ким, ни против кога. Ја сам се увијек мјерио са генерацијом прије педесет година. С Титом и његовима. Данас се немам тући против кога. Ови сада, то су п… Не могу се тући с п…

ЗОРАН КОСТИЋ ЦАНЕ

О народу

Свакој стоци треба прутић да нађе свој путић.

О садашњости

Зоран Костић Цане - Sputnik Србија
Победило је све против чега сам био

Ово је време великих фалсификата. Живимо туђе верзије нечије стварности која нам се натура као истинита, а није. Живимо обману, а око нас су све опсене и сенке неких људи за које ни не знамо ко су, а раде нам о глави.

О интегритету

Главу носиш на раменима, или је стављаш пред ноге кретенима.

О сиромаштву

Сиромаштво су измислили они који су узели све за себе, а говоре да је сиромаштво поштење.

О Лепој Лукић

Лепава кад запева, свима нам је лепо.

О новцу

Новац је изгубио вредност, ал је добар за безбедност.

О школству

Клинци који заврше основну школу не знају да читају. Веома се успешно врши дегенерација генерација, јер нема посла за сваког, већ трећина мора да отпадне. Друга трећина мора да служи трећу трећину. Једни су осуђени на пропаст, други су робови, а трећи се номинирају да доминирају над осталима.

РАМБО АМАДЕУС

О Црногорцима

Ја сам мислио да су Црногорци бркати Срби.

О национализму

Боб Дилан - Sputnik Србија
Свака част Дилану

Национализам је тема до 300 евра прихода месечно. Њима се сервира та прича. Кад плата пређе 500 евра, онда почиње разговор о гардероби и кафићима. Кад пређе хиљаду, онда су топ тема здрава храна, летовања и зимовања, а кад се попне на више од три хиљаде, онда престаје свако паламуђење. Људи онда причају о временској прогнози и љубави.

О ћутању

Нико не треба да се држи пословице која каже да је ћутање злато, јер су је измислили робови, а не слободни и достојанствени људи.

О капитализму

Нама се није допадао социјализам, па смо прешли на овај капитализам, који нам је свима показао зубе. Лукави и глупи имају снажнији инстинкт за преживљавање од ових који су културнији и то је то. Што си примитивнији, а мање васпитан, боље пливаш у данашњем друштву.

О турбо-фолку

Турбо-фолк је одавно постао мејнстрим и у музици и у политици, и то не само код нас, већ у читавом свијету.

О диктаторима

Када неко ко има удворичку, провинцијску нарав, ко се надређенима читав живот клања и полтронише, када такав дође на власт, постаје невиђени, сурови, надмени диктатор.

О демократији

Чињеница да суштину демократије краси феномен да се глас паметног и глас будале једнако рачунају, демократију чини турбо-фолком. Мало компликованији гласачки листић би много ублажио тај проблем.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала