Еулекс пакује кофере (фото)

© EULEXPressOfficeЕулекс уклања ограду око анекса зграде Управе полиције у Приштини
Еулекс уклања ограду око анекса зграде Управе полиције у Приштини - Sputnik Србија
Пратите нас
У склопу договора који су прошле године у Бриселу постигли влада Косова и европски званичници, мисија Еулекса почела је са спровођењем делова споразума из новог мандата који подразумева и смањење људства ове мисије на Косову.

У складу са реконфигурацијом и новим мандатом Мисије, Еулекс је напустио просторије у анексу зграде Управе Еулексове полиције у Приштини (бивши анекс седишта Унмика). Као резултат тога, биће уклоњена и ограда око анекса зграде, а простор ће бити отворен за јавност.

© EULEXPressOffice Еулекс уклања ограду око анекса зграде Управе полиције у Приштини
 Еулекс уклања ограду око анекса зграде Управе полиције у Приштини - Sputnik Србија
Еулекс уклања ограду око анекса зграде Управе полиције у Приштини

Један број канцеларија Еулекса биће премештен у главну зграду, где ће обезбеђење наставити да пружа полиција Косова.

Европска унија је још прошле године обзнанила да је спремна за наставак рада Еулекса са новим мандатом, што би подразумевало мањи број припадника ове мисије на Косову и смањење њихових надлежности.

О наставку рада Мисије Европске уније задужене за владавину права на Косову, Брисел је разговарао са Хашимом Тачијем, после чега је Скупштина Косова Мисији продужила мандат. 

Спутњик - Sputnik Србија
„Свет са Спутњиком“ — Дрецун: Еулекс највећа грешка (аудио)

Брисел подсећа да је постојећи мандат ЕУ Мисије на Косову истекао 14. јуна 2016. године. Земље-чланице ЕУ постигле су начелни договор да се мандат Мисије Еулекса на Косову продужи до 14. јуна 2018. са буџетом од 34,5 милиона евра. Промена мандата Еулекса, која се већ дуже време најављује у ЕУ, подразумева и смањење извршних овлашћења и мањи број људства, чему сведочи и ова селидба.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала