Амбасадорка САД: Нисмо олако увели санкције Додику, био је то процес

© Youtube/Hayat HDАмбасадор САД у БиХ Морин Кормак
Амбасадор САД у БиХ Морин Кормак - Sputnik Србија
Пратите нас
Амбасадорка САД у БиХ Морин Кормак изјавила је да санкције председнику Републике Српске Милораду Додику нису олако наметнуте, па не могу бити ни брзо укинуте.
Председник РС Милорад Додик - Sputnik Србија
Додик одбио да се рукује са америчком амбасадорком у БиХ

„САД не намећу санкције олако. То је процес о коме се пажљиво размишља и заснован је на јасним стандардима владавине закона. Оно што тражимо када наметнемо санкције, јесте да се промени политика и приступ. У овом случају, то се односи на Дејтонски споразум. Промена политике и односа према томе омогућила би укидање санкција. Али, то је врло дуг процес“, рекла је она за „Еуро Блиц“.

Према њеним речима, уколико Додик промени политику, оконча причу о референдуму о сецесији, и ако се буде видело пуно поштовање Дејтонског споразума и одлука Уставног суда БиХ, биће јој задовољство да се са њим састане, додајући да сусрет са Додиком зависи од њега самог.

„Из овога што сам описала, врло је јасно да ово није флексибилна краткорочна политика, већ подразумева неколико месеци рада различитих агенција и размишљања о томе шта је довело до тога. Дебата на ту тему је почела у септембру након референдума у РС, којим се кршила одлука Уставног суда БиХ“, рекла је Кормакова.

Председник Републике Српске Милорад Додик - Sputnik Србија
Лажним санкцијама хоће да изолују Додика

Упитана да прокоментарише то што ју је Додик прогласио непожељном у Републици Српској, она је казала да је свесна његових коментара, али да јој грађани и званичници приликом сусрета изражавају добродошлицу.

„Ја представљам САД и нашу амбасаду, и оно што имамо јесте деценијама дуга сарадња са РС, са градовима, ентитетским властима, и то посредством пројеката које спроводи Ју-Ес-Ејд“, рекла је она и додала да нема индиција да ће се политика САД према БиХ променити након доласка нове администрације.

Говорећи о најави нове америчке администрације да би могла да преиспита позиције каријерних дипломата, Кормакова је казала да очекује да остане до краја мандата, као и да јој је то потврђено из Вашингтона.

 

Танјуг

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала