Доручак је најважнији оброк у току дана јер обезбеђује потребну енергију за остатак дана, па предводница дијете „Великог доручка“ Данијела Јакубовиц се дословно залаже за реализацију изреке „Доручкуј као краљ, ручај као принц, а вечерај као сиромах“.
У својој књизи „Дијета великог доручка“ Јакубовицева тврди да ће доручак од 600 до 850 калорија пре 9 сати ујутро деловати као савезник метаболизма и драстично подстакнути мршављење, уравнотежити хормоне и сагорети масне наслаге.
„Обилан доручак запалиће метаболизам, али је кључна ствар да доручак буде богат протеинима и влакнима. Придржавате ли се свих правила дијете, за 30 дана можете смршати и до десет килограма, а истовремено јести сладолед, пицу и намирнице које друге дијете не допуштају“, каже Јакубовицева.
Код строже верзије дијете „Великог доручка“, за доручак се уноси око 600 калорија, а за ручак и вечеру до 300 калорија, мада постоје и мање ограничавајуће верзије дијете.
„Важно је доручковати 15 минута након устајања. Чак и они који не осећају глад ујутро након две недеље ће се прилагодити и будити гладни“, истиче Јакубовицева.
Шта се сме јести
Сваки дан би требало почети обилним доручком и одвајањем барем пола сата за уживање у њему. Пример доручка ког ауторка истиче састоји се од омлета с 3 беланца, 50 грама сира, 50 грама шунке, поврћа, пола мафина са сиром, житних пахуљица са 200 мл млека, смутија од јагоде и чоколадног колача.
Из дана у дан један доручак би се требало да састоји од седам порција протеина међу којима су две порције млечних производа, две порције угљених хидрата, две порције масноћа и једна порција слатког десерта.
Ручак се састоји од три порције протеина, три порције нискокалоричног поврћа, две порције поврћа са скробом и једна порција воћа. Вечера се састоји од три порције протеина, две порције поврћа са скробом и две порције воћа.