Америчке обавештајне летове пратили преко телефонских апликација

© Фото : PixabayСмартфон
Смартфон - Sputnik Србија
Пратите нас
У близини руске границе пре неколико дана пролетела су два америчка и један британски посматрачки авион, али оно што је изазвало чуђење многих светских стручњака јесте чињеница да је њихов лет могао да прати било који грађанин који је на свом мобилном апарату имао инсталиране апликације „Флајтрадар24“ и „Петфајндер“, пише „Дејли мејл“.

Судећи по твитовима, британски РЦ-135В се 25. априла приближио Калињинграду на удаљеност од око 100 километара, а истог дана су се и два америчка извиђачка авиона, РЦ-135 и РЦ-135У такође приближила на сличну раздаљину.

​„Дејли мејл“ наводи и да су војни стручњаци у чуду како је уопште могуће да ове најобичније апликације примете летове војних авиона, иако појединци наводе да је то из разлога што је ваздушни простор изнад Балтика изузетно тесан.

Међутим, сарадник Краљевског института за одбрамбена истраживања Џастин Бронк сматра да су авиони намерно извршили отворен лет јер су намеравали да испровоцирају реакцију руских снага ПВО, како би били у прилици да анализирају руске радио-локационе сигнале.

„Или су желели да прикупе одређене податке, или су желели да скрену пажњу Руса са неке друге, битније ствари“, додао је он.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала