Заев: У Србији на власти националистичко руководство

© REUTERS / Ognen TeofilovskiЗоран Заев на конференцији за новинаре
Зоран Заев на конференцији за новинаре - Sputnik Србија
Пратите нас
Лидер Социјалдемократског савеза Македоније (СДСМ) Зоран Заев изјавио је да су Срби и Македоници братски народи, али и да је у Србији на власти „националистичко руководство“ Александра Вучића.

„А Срби и Македонци су братски народ. Европа ће нас волети више ако унапредимо нашу сарадњу. Србија је та која заслужује прво од нас подршку зато што смо православни, хришћански народ и треба да помажемо једни друге“, рекао је Заев у интервјуу за емисију „Да се не лажемо“ за телевизију „Курир“.

Македонска полиција у близини парламента - Sputnik Србија
Клинтониста долио уље на ватру: Македонија на ивици рата

На питање зашто „националистички кругови“ више симпатишу лидера ВМРО-ДПМНЕ Николу Груевског него њега, Заев каже да и у Србији постоји „националистичко руководство“ премијера Александра Вучића, који је себе декларисао као лидера у региону, а показао је, како каже, своје националистичке позиције првом приликом када му је била угрожена политичка каријера.

Заев је позвао чланове српске владе, у којој су му, додаје, неки министри пријатељи, да кажу шта се то побољшало у односима Србије и Македоније откад је Груевски на власти.

„Напротив, затворила су се сва врата. Не постоји ниједна инвестиција Србије у Македонији. Постоји само једна инвестиција Македоније у Србији и то је ’Брако‘ у Нишу. Отворили су фабрику за производњу одређених возила, а Срби и Македонци су братски народ и можемо много више да сарађујемо“ рекао је он.

Полицајци у близини зграде Собрања у Скопљу, код споменика Александру Македонском. - Sputnik Србија
Македонија — Украјина као судбина?

Он је истакао да је лидер Груевски тај који је гласао за „припадност верских објеката на Косову Албанцима“ иако је познато да они немају ништа заједничко са њима.

„Тамо је историја Србије, тамо је срце Србије. У најмању руку требало је да се огради, да остане неутралан“, рекао је Зоран Заев.

Поводом политичке кризе у Македонији и критика на рачун изабраног председника Собрања Талата Џаферија, за кога неки медији и у Србији и у Македонији сматрају да је проблематичан због начина избора, али и због тога што је Албанац, Заев је рекао да је досадашња гарнитура на власти 11 година била у коалицији са албанским партијама — две године са ДПА и девет година са ДУИ, одакле је Џафери.

„Он је дуго био председник комисије у парламенту, био је министар одбране и заменик министра одбране у претходном периоду, и то уопште није било спорно“, навео је Заев.


Танјуг

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала