Путин и Назарбајев: Меморандум учвршћује примирје у Сирији

© Sputnik / Сергей Гунеев / Уђи у базу фотографијаПредседник Казахстана Нурсултан Назарбајев и председник Русије Вларимир Путин током састанка ШОС у Ташкенту.
Председник Казахстана Нурсултан Назарбајев и председник Русије Вларимир Путин током састанка ШОС у Ташкенту. - Sputnik Србија
Пратите нас
Председници Русије и Казахстана, Владимир Путин и Нурсултан Назарбајев, истакли су данас да су задовољни што је у Астани усвојен Меморандум о стварању зона безбедности у Сирији и навели да ће његова реализација допринети јачању примирја, саопштио је Кремљ.

У телефонском разговору двојица лидера су размотрила резултате четвртог састанка о Сирији у Астани који је одржан 3. и 4. маја.

Радници припремају салу за конференцију о Сирији у Астани - Sputnik Србија
Потписан меморандум о зонама деескалације у Сирији

„Наведено је да ће свестрано реализовање Меморандума допринети учвршћивању примирја, побољшању хуманитарне ситуације и политичком решавању сиријске кризе“, наведено је у саопштењу. 

Путин и Назарбајев су, такође, разговарали о низу актуелних питања билатералне сарадње, укључујући распоред предстојећих контаката на разним нивоима.

Представници земаља-гараната примирја у Сирији (Русија, Иран, Турска) током нове рунде међународних преговора у Астани потписали су меморандум о стварању четири зоне деескалације у Сирији, које обухватају провинцију Идлиб и још седам других региона. Према Меморандуму, од 6. маја у овим зонама се прекидају сви сукоби владиних снага и оружаних формација.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала